Podijeli objavu

Slavni moskovski Boljšoj teatar omogućio je gledanje nekih od svojih najpoznatijih izvedbi putem interneta, nakon što je morao zatvoriti vrata javnosti zbog širenja koronavirusa, piše Bljesak.info.

Boljšoj je zatvoren 17. ožujka, a otvoren će biti najranije 10. travnja. Kao i druga ruska, ali i svjetska kazališta, opere i muzeji, teatar se okrenuo internetu kako bi zadovoljio potrebe stanovnika za kulturom u vrijeme karantene. Rusija zasad bilježi 1036 slučajeva zaraze koronavirusom i pet preminulih, te jača mjere kako bi zaustavila daljnje širenje.

Moskva je ovaj vikend zatvorila sve kafiće, restorane i trgovine, osim onih koji prodaju ključne potrepštine. Plesači Boljšoja sada se moraju priviknuti vježbanju i održavanju forme kod kuće. „Naravno da je to teško vrijeme za nas“, ističe baletan Denis Rodkin. „Ovisimo o svojoj profesiji. Nadam se da ovo neće trajati dugo i da će uskoro sve ponovno biti u pogonu“. U međuvremenu, nada se Rodkin, izvedbe objavljene na internetu mogle bi ljudima podići raspoloženje dok su zatvoreni u svojim domovima. „Bit će inspirirani i obogaćeni umjetnošću, a sve ovo će završiti“.

Istočno od Moskve, u industrijskom gradu Permu, lokalni baletni teatar ovaj je mjesec objavio da će, osim što će svoje izvedbe prikazivati na internetu, omogućiti i jednom gledatelju da prisustvuje predstavi uživo, donosi HMS. Izabrana osoba morat će proći liječnički pregled prije ulaska u kazalište.

Podijeli objavu