Podijeli objavu

Župnik u splitskom predgrađu Sirobuja, don Josip Delaš, prijavljen je zbog vrijeđanja policajaca, doznaje Slobodna Dalmacija. Riječ je o svećeniku koji je posljednjih dana više puta završio u medijima zbog tvrdoglavog odbijanja da uvaži mjere za suzbijanje širenja koronavirusa i prestane okupljati ljude u crkvi za koju je zadužen.

Situacija je eskalirala jučer popodne, kada je svećenik verbalno napao policajce koji su pred župnom crkvom Svetog Leopolda Bogdana Mandića prije mise u 18 sati upozoravali vjernike da se ne smiju okupljati u većim brojevima. Delaš je na to izašao pred crkvu i počeo vrijeđati službenike splitske policije. Prema pisanju medija, na meti župnika našao se policajac u civilu, na kojeg je don Delaš prizivao Božju kaznu.

„Bože, je l’ čuješ, kazni ga na moj zahtjev“, vikao je svećenik na čovjeka, dok ga je ovaj pokušao umiriti riječima: „Bog je ljubav, nije mržnja”. Svećenik se i dalje nije dao urazumiti. „Neka je, al’ će te opomenit’! Opomenit’ će te zbog toga što psuješ i sereš po Bogu i narodu!, odgovorio je, a svađa se nastavila i nakon toga.

ODRŽAO JE MISU NA CVJETNICU

Budući da se nije smirio, svećenik je prijavljen zbog kršenja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno zbog toga što se na javnom mjestu ponašao drsko i nepristojno, tako remeteći mir građana. Zbog toga će protiv 70-godišnjeg župnika biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu. Za taj prekršaj propisana je kazna od 50 do 300 DEM u protuvrijednosti domaće valute.

U crkvi se u trenutku kada se incident dogodio nalazilo pet građana, o čemu će policija napraviti izvješće i poslati ga Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite SDŽ i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Pred crkvom je uoči početka mise ostalo desetak osoba koje je policija spriječila da onamo uđu, doznaje Slobodna.

Delaš je misu uspio održati dan ranije, na Cvjetnicu, kada je vjernike osobno pozvao u crkvu. Objašnjavao je kako smatra da u crkvi ljudi mogu biti raspoređeni na udaljenosti od dva metra kako to propisuju mjere nacionalnog stožera Civilne zaštite. “Ja sam pozvao vjernike na današnju misu u Crkvu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Sirobuji i uvijek ću pozivati da dođu oni koji mogu”, rekao je don Delaš za Hinu.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli objavu