Podijeli objavu

Andrija – prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj – predstavljen je danas u Banskim dvorima.

Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke.

Kako je naveo predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, Andrija će građanima, ako imaju sumnje u simptome, pomoći utvrditi ima li razloga za zabrinutost i trebaju li se javiti liječnicima ili ne.

Ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Frka-Petešić rekao je da je Štampar hrvatski velikan poznat u svijetu, a zahvalio je ljudima koji su nekoliko tjedana svoje resurse nesebično stavili na raspolaganje kako bi u najkraćem roku došli do potpuno funkcionalnog digitalnog asistenta.

– Zahvaljujem na pro bono angažmanu, rekao je Frka-Petešić.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof. dr. sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Kolarić je na predstavljanju rekao da su gledali primjere dobre prakse u Singapuru i Južnoj Koreji, zemljama koje su se dobro snašle u krizi s koronavirusom.

– Kad je stvarno krenula epidemija kod nas, moji kolege su na telefonima 24 sata i skapavaju od odgovaranja, a jedna osoba može riješiti 50-ak poziva dnevno, dok ovaj asistent može paralelno raditi desetke tisuća. To je velika pomoć za zdravstveni sustav da ne bude preopterećen, rekao je Kolarić.

Kako je dodao, bolje je razgovarati s liječnikom, ali je i bolje dobiti pomoć na vrijeme nego čekati na telefonu satima.

Zoran Šegić iz Oraclea rekao je da ga je oduševilo partnerstvo između države i realnog sektora gdje se u kratkom vremenu pokazalo da svi akteri djeluju kao jedinstveno tijelo te su došli to inovativnog rješenja.

Mislav Malenica iz CroAI-a, osnivač tvrtke Mindsmiths, rekao je da je Andrija možda korak unaprijed u odnosu na ono s čime su izašle druge države u regiji i svijetu.

– Hrvatska je u ovom trenutku pokazala iznimnu hrabrost, poručio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je ovo pokušaj da dođu do građana i da im se obrate, pogotovo mlađim generacijama koje su na digitalnim platformama, te naglase važnost odgovornog ponašanja u ovoj epidemiji. Naglasio je da Andrija nudi ne samo općenite odgovore, već i personalizirana rješenja.

– Vrlo specifično odgovara na vaše pitanje, rekao je Beroš, zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da digitalizacijom žele građanima omogućiti korištenje brojnih usluga za vrijeme pandemije.

– Svaka je kriza prilika za razvoj, za nove ideje i nova rješenja, poručio je Malenica, također zahvalivši svima uključenima u ovaj projekt.

Naglasio je da je asistent dobrovoljan i anonimiziran.

Beroš je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da iz dana u dan procjenjuju epidemiološku situaciju te da će, kad ta situacija postane stabilna, poduzeti sve potrebno da bi mjere prilagodili novonastalom stanju, donosi Dnevnik.ba.

– Kao što smo balansirali i postepeno pojačavali, tako ćemo ih i relaksirati, rekao je Beroš.

Podijeli objavu