Podijeli objavu

Vrhovni sud odobrio je u ponedjeljak istragu navoda da se brazilski predsjednik Jair Bolsonaro pokušavao miješati u rad savezne policije zbog političkih motiva, priopćio je sud na svojoj internetskoj stranici.

Sudac Celso de Mello dao je saveznoj policiji 60 dana za provođenje istrage na zahtjev brazilskog državnog odvjetnika Augusta Arasa nakon optužbi koje je iznio bivši ministar pravosuđa Sergio Moro.

Moro je podnio ostavku u petak. Rekao je da je Bolsonaro vršio pritisak na njega da promijeni čelnika savezne policije i optužio je predsjednika da se pokušao umiješati u istragu koja je uključivala članove obitelji, do toga da je čak zatražio obavještajne dosjee.

Bolsonaro je nazvao optužbe neutemeljenima, ali su one pokrenule najgoru političku krizu otkako je preuzeo dužnost u siječnju prošle godine.

Istraga dolazi u lošem trenutku za Bolsonara, suočenog s kritikama da je umanjio ozbiljnost epidemije koronavirusa koja je odnijela više od 4500 života u Brazilu i paralizirala gospodarstvo.

Na temelju rezultata policijske istrage državni odvjetnik će odlučiti hoće li biti podignuta optužnica protiv predsjednika ili njegovog bivšeg ministra, javlja Hina.

Optužnicu protiv predsjednika morao bi potvrditi donji dom Kongresa u kojem dominiraju pristaše Bolsonara.

Ispitivanje javnog mišljenja provedeno u ponedjeljak pokazalo je kako većina Brazilaca smatra da su istinite optužbe koje je iznio Moro, prenosi Glas Istre.  Četrdeset i šest posto ispitanih smatra da bi predsjednik trebao podnijeti ostavku, dok je 50 posto protiv toga.

Podijeli objavu