Podijeli objavu

U Sloveniji su od srijede, zbog povoljnije epidemiološke situacije vezane uz zarazu koronavirusom, opet otvorene knjižnice, galerije i muzeji, od idućeg ponedjeljka se dopušta rad gostionica i lokala na otvorenim prostorima – terasama i vrtovima.

Najavljuju se i nova popuštanja nekih restrikcija, iako za sada ne i odredbe koja zabranjuje napuštanje matičnih općina.

Vlada  je nakon sinoćnje sjednice objavila da je od srijede vrata otvaraju knjižnice, galerije i muzeji, a ponovo mogu djelovati agencije za posredovanje nekretnina i obavljati se dimnjačarske usluge.

Od ponedjeljka će pak biti dopušteno posluživanje gostiju lokala na otvorenim prostorima – terasama i vrtovima, a ukinuta je i mjera da osobe starije od 65 godina kupovinu mogu obavljati samo od 8 do 10 sati ujutro, pa će u trgovine koje su otvorene moći ići tijekom cijelog radnog vremena.

Od ponedjeljka će opet biti dopušteno djelovanje radionica za popravak odjeće i obuće, za izradu ključeva, svoje usluge kupcima će opet nuditi fotografi, fotokopirnice, krojači, urari i zlatari, krznari i proizvođači kožne galanterije.

Tada će se otvoriti i kozmetički saloni, usluge manikure i higijenske njege, moći će se opet obavljati masaža i pedikura, dok ostale djelatnosti, kao rad sauna, kupki wellness centara, usluge piercinga, tetoviranja i slične i dalje ostaju “zatvorene” jer se  njihovo djelovanje u vrijeme epidemije i dalje smatra rizičnim za prijenos koronavirusa.

Kako bi se spriječile moguće gužve pred predstojeće prvomajske blagdane vlada je donijela odluku po kojoj trgovine koje pretežno prodaju prehrambene namirnice, a koje su i do sada bile otvorene, mogu raditi i u nedjelju od 8 do 13 sati.

Prema najavama, vlada će na današnjoj novoj sjednici donijeti odluku o ublažavanju još nekih restrikcija i pokretanju nekih gospodarskih aktivnosti, dok se ukidanje zabrane napuštanja matičnih općina još ne planira, ali je moguće ublažavanje te mjere, ističe Hina.

Kako danas prenose slovenski mediji, ministrica za obrazovanje, znanost i sport Simona Kustec  najavila je kako bi škole i vrtići svoja vrata opet mogli otvoriti 11. svibnja, no to je pitanje još otvoreno i epidemiolozi o tome imaju podijeljena mišljenja, donosi Nacional.hr.

Podijeli objavu