Podijeli objavu

Zbog nametnutih restrikcija uslijed epidemije koronavirusa, u Velikoj Britaniji bi u idućih godinu dana od raka moglo umrijeti 18.000 ljudi više nego u prethodnom razdoblju, zbog manje testiranja, dijagnoza i odgođenog liječenja, stoji u istraživanju objavljenom u srijedu.

Odgovor na epidemiju, koji uključuje suspenziju ili ograničenje rada onkoloških i drugih bolničkih odjela, mogao bi dovesti do 50 posto više umrlih od karcinoma u idućih dvanaest mjeseci, proizlazi iz istraživanja DATA-CAN-a i University Collegea London (UCL), piše Hina.

Podaci s najvećih onkoloških klinika govore o 76 posto manje izdanih uputnica za hitni bolnički prijem te pad od 60 posto u broju termina za kemoterapiju od uvođenja strogih restrikcija krajem ožujka, navodi N1.

“Naši rezultati pokazuju ozbiljan potencijal nastanka neželjenih posljedica odgovora na pandemiju covida-19, koja može negativno utjecati na pacijente s karcinomom i drugim zdravstvenim problemima”, rekla je glavna autorica članka Alvina Lai s Instituta za medicinsku informatiku UCL-a.

“Ključno je da prepoznamo da su ti pacijenti ugroženi te da se ispravno pristupi njihovom liječenju”, rekla je Lai.

Ravnatelj Instituta za medicinsku informatiku Harry Hemingway ustvrdio je da bi “ukupni učinak izvanrednog stanja zbog covida-19 na smrtnost kod pacijenata s rakom mogao biti značajan”

“Puno je tu faktora, uključujući rapidnu promjenu protokola dijagnosticiranja i liječenja, mjere socijalne distance, promjenu obrazaca traženja medicinske pomoći i ekonomske učinke covida-19, kao i smrtne slučajeve povezane s infekcijom koronavirusom”, rekao je Hemingway.

Podijeli objavu