Podijeli objavu

Širenje koronavirusa suzbijeno je u Češkoj te će vlada nastaviti s pažljivim pokretanjem ekonomije, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech u četvrtak.

U posljednjih 8 dana, u zemlji s oko 10, 5 milijuna stanovnika, broj novoboljelih manji je od 100, dok je broj aktivnih slučajeva u stalnom padu.

Ministarstvo zdravstva je navelo da je stopa reprodukcije koronavirusa pala na 0, 7, što znači da svaka zaražena osoba u prosjeku zarazi manje od jedne osobe.

Ministarstvo predviđa ukupno 7.900 – 9 .700 zaraženih osoba do kraja svibnja, dok je trenutno zaražena 7.581 osoba.

Zbog suzbijanja širenja virusa vlada je dozvolila rad određenim trgovinama i djelatnostima, kao i liječničku skrb za širi krug pacijenata koji pate od drugih oboljenja.

“Do sada ne vidimo negativan trend uslijed prethodnih relaksacija”, rekao je Vojtech na novinskoj konferenciji.

“Nastavit ćemo oprezno i postupno u narednim valovima (popuštanja). Vjerujem da smo na dobrom putu”, kazao je.

Broj hospitaliziranih osoba također se smanjio na 348 u srijedu, što je znatno smanjenje u odnosu na rekordnih 446, 9. travnja.

Do sada je umrlo 227 osoba, odnosno 21 na milijun stanovnika.

Vlada je, pod pritiskom stanovništva i poduzetnika, ukinula većinu restrikcija kretanja te je ubrzala pokretanje ekonomije.

Većina aktivnosti bit će dozvoljena od 11. i 25. svibnja.

Trgovine do 2500 kvadratnih metara otvaraju se u srijedu.

Glavni epidemološki savjetnik ministarstva zdravstva Rastislav Madar upozorio je da bi brže ukidanje mjera moglo biti rizično.

Škole neće biti otvorene do rujna, a na snazi ostaje i odredba o obveznom nošenju maski u javnosti, kao i zabrana većih javnih okupljanja, piše Hina.

Vlada se nada da će praćenje kontakata zaraženih, uz velik broj mogućih testiranja dnevno, mobilne aplikacije i podatke o lokaciji te o plaćanju kreditnom karticom, biti dovoljni za suzbijanje epidemije, bez ponovnog uvođenja oštrih mjera, prenosi N1.

Podijeli objavu