Podijeli objavu

Oko 100 milijuna ljudi u gradovima diljem svijeta će zbog pandemije koronavirusa najvjerojatnije završiti u siromaštvu, ocijenili su u srijedu stručnjaci za urbanizam i pozvali na identificiranje ranjivih zajednica i više ulaganja u sirotinjske četvrti.

Gusto naseljeni gradovi bez kanalizacijskih sustava, sa slabim zdravstvom i slabom opskrbom tekuće vode, u kojima ljudi žive siromaštvu, posebice su teško pogođeni pandemijom virusa SARS-CoV-2, upozorili su stručnjaci Instituta za svjetske resurse (WRI) pri Svjetskoj banci.

“U gradovima se moramo usredotočiti na one koji najviše trebaju pomoć, siromašne i ostale ranjive skupine ozbiljno su pogođene”, kazao je Sameh Wahba, globalni direktor Svjetske banke za urbanizam i upravljanje rizicima od katastrofe.

“Naša je procjena da ćemo zbog gubitka radnih mjesta i prihoda uslijed koronakrize imati do 100 milijuna novih siromaha”, rekao je Wahba.

Upozorio je gradove da sljedeće godine mogu očekivati pad prihoda od 15 do 25 posto, zbog čega će vlasti imati poteškoća u nastojanjima da poboboljšaju životne uvjete u sirotinjskim četvrtima.

Svjetska banka nastoji mapiranjem ranjivih zajednica, uz pomoć umjetne inteligencije, satelitskim slikama visoke rezolucije te 3D slikama, utvrditi područja sa zajedničkim pumpama s tekućom vodom i javnim nužnicima ili područja u kopima je zbog prenapučenosti teško primjeniti socijalnu distancu.

Za sada su mapirani Kairo, Kinšasa i Mumbai.

Bez tih podataka, pomoć ne stiže u siromašne četvrti, upozorila je aktivistica Sheela Patel

Ani Dasgupta iz WRI-a ističe kako dopiranje do ranjivih zajednica tijekom i nakon pandemije jasno pokazuje koliko su voda, zdravlje, stanovanje, prijevoz i ekonomija povezani, prenosi Otvoreno.hr.

Podijeli objavu