Podijeli objavu

Rusija je u petak zabilježila rekordni dnevni broj novozaraženih koronavirusom, dan nakon što je premijer Mihail Mišustin objavio da je pozitivan na Covid-19.

Broj zaraženih skočio je za 7933 i sada ih je ukupno 114.431, objavio je krizni centar.

Dodao je da je 96 inficiranih umrlo u posljednja 24 sata, pa je ukupno preminulih 1169.

Premijer Mišustin izvijestio je u četvrtak da mu je dijagnosticiran Covid-19 i da mora u samoizolaciju.

Privremeno će ga zamjenjivati zamjenik Andrej Belousov.

Epidemija u Rusiji kretala se sporije nego u drugim zemljama. No, sredinom prošloga mjeseca naglo je eksplodirala i u četvrtak je broj zaraženih prešao 100.000.

Predsjednik pakistanskog parlamenta pozitivan na korona virus

Predsjednik pakistanske Nacionalne skupštine Asad Qaiser objavio je u četvrtak da je pozitivan na Covid-19 nakon što je organizirao iftar i susreo se s premijerom Imranom Khanom i drugim visokim dužnosnicima ovog tjedna.

Nije poznato hoće li se Khan ponovno testirati na korona virus. Već je testiran u travnju nakon sastanka s čelnikom najveće pakistanske dobrotvorne organizacije, Faisalom Edhijem kojemu je naknadno potvrđena zaraza.

Nacionalna skupština trenutno ne zasjeda, a oporbene stranke zatražile su sazivanje sjednice radi rasprave o vladinom odgovoru na epidemiju u zemlji gdje je gotovo 17.000 zaraženih i 385 mrtvih.

Odluku o tome trebao je objaviti predsjednik donjeg doma parlamenta Asad Qaiser koji je umjesto toga u četvrtak obavijestio da je pozitivan na korona virus.

“U karanteni sam u svom domu”, napisao je na Twitteru Qaiser koji je i bliski pomoćnik premijera. Qaiser se u ponedjeljak susreo s Khanom i s još nekoliko vodećih figura ovaj tjedan.

Predsjednik parlamenta u ponedjeljak je bio domaćin iftara, večernjeg obroka za vrijeme ramazana na kojem su bili političari i uglednici.

Posljednja tri dana zabilježen je dnevni rekord novih zaraza nakon što je zemlja povećala testiranja na korona virus. U četvrtak je bilo 990 pozitivnih. Dnevno testiraju oko 8.000 ljudi u zemlji s više od 207 milijuna stanovnika.

No, vlada kaže da su zaraze značajno ispod projekcija i planiraju nastaviti s popuštanjem mjera. Već je pokrenuta industrija, nastavljaju se trgovinske aktivnosti i dopuštene su molitve u džamijama.

Qaiser je drugi visoki političar u Pakistanu koji je zaražen korona virusom. U ponedjeljak je zaraza potvrđena guverneru južne provincije Sindh, Imranu Ismailu.

Pakistanska vlada dopustila je okupljanja u džamijama nakon što su vjerski vođe zaprijetili kršenjem ograničenja u ramazanu.

Obje strane dogovorile su sigurnosne protokole za okupljanja u džamijama, ali je organizacija za društvena istraživanja ranije ovog tjedna objavila da se oni ne poštuju, prenosi Direktno.hr.

Ugledni liječnici mole vladu da preispita svoju odluku. Upozoravaju da bi okupljanja u džamijama, koja su uglavnom veća u ramazanu, mogla dovesti do porasta zaraza, a bolnice su već sada pri kraju kapaciteta.

Podijeli objavu