Podijeli objavu

Japanski car Naruhito obilježio je u petak prvu godišnjicu stupanja na Krizantemsko prijestolje u izvanrednom stanju zbog pandemije koronavirusa.

Noseći masku na licu, 60-godišnji car poklonio se građanima prije nego što je ušao u carsku palaču.

Pandemija je prisilila vladu da otkaže planirani posjet cara Naruhita i carice Masako Velikoj Britaniji na proljeće i proslavu rođendana Naruhita u veljači.

Par je u travnju održao sastanak sa Shingeru Omijem, vladinim stručnjakom za koronavirus. “Širenje ove zarazne bolesti je velik izazov za čovječanstvo. Vrlo sam zabrinut jer je i u našoj zemlji ugroženo mnogo života i što se mnogi ljudi suočavaju s raznim poteškoćama”, rekao je car Omiju.

Prije izbijanja zaraze carski par je provodio puno vremena na ceremonijama i proslavama povezanih s carevim preuzimanjem prijestolja.

Naruhito je naslijedio tron 1. svibnja 2019., dan nakon što se njegov otac Akihito, koji je vladao tri desetljeća, odrekao prijestolja u prvoj abdikaciji u Japanu u 202 godine, ističe Hina.

Bivši car (86) doživio je burne godine militarističkog Japana pod svojim ocem, carem Hirohitom i njegov neslavan poraz, donosi Nacional.hr.

Japanska carska obitelj tvrdi da ima najdužu neprekidnu krvnu lozu u svijetu, dulju više od 2.600 godina, navodi vlada.

Ipak, osporavano je postojanje legendarnih ličnosti poput prvog vođe, cara Jimmua i božice Sunca.

Podijeli objavu