Podijeli objavu

Utrka za pronalazak učinkovitog cjepiva protiv korona virusa je možda i najveći globalni projekt u ovom stoljeću. Globalne sile usmjerile su istraživačke i financijske resurse k tom projektu, među njima i Europska unija, koja je kroz programe poput Inicijative za inovativne lijekove i Horizon 2020 u tu svrhu osigurala izdašna sredstva iz zajedničke blagajne. Konsenzus postoji oko toga što treba napraviti da bi se cjepivo pronašlo, no malo tko spominje što nakon toga.

Biljana Borzan: Cjepivo svima, a ne samo bogatima 1

„Kad se pronađe, cjepivo će biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od korona virusa štititi i od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka. Zato se ne bi smjelo tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima,“ smatra potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je poslala prioritetno zastupničko pitanje Europskoj komisiji o potrebi stvaranja europskog plana distribucije i nabave cjepiva, navodi Novi list. Europska komisija domaćin je virtualne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

Borzan je poslala dopis i Europskom vijeću kojim u ovim izazovnim trenutcima predsjeda upravo Hrvatska.

„Pozivam hrvatsku Vladu da iskoristiti mehanizme koju su joj na raspolaganju kako bi postavila temelje europske suradnje oko nabave i distribucije cjepiva. Kao mala zemlja  takvu priliku više nećemo imati i bila bi tragedija da je ne iskoristimo, “ zaključila je Borzan.

Podijeli objavu