Podijeli objavu

Naglo širenje zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini ponovo je zabilježeno u ponedjeljak, gdje je u prethodna 24 sata potvrđeno novih 69 slučajeva, a žarište zdravstvene krize i dalje je Republika Srpska jer su svi novozaraženi s područja tog entiteta.

rema podacima entitetskog kriznog stožera objavljenima u ponedjeljak, u Federaciji BiH od nedjelje je testirano 344 uzoraka, a niti jedan od njih nije bio pozitivan na koronavirus.

Republici Srpskoj zaraza je potvrđena kod čak 69 osoba, i to na temelju 447 testiranja. Novi smrtni slučaj, koji je ukupni broj preminulih u BiH povećao na 78, također je potvrđen u RS-u, odnosno u Banjoj Luci, gdje je uslijed komplikacija stanja prouzročenih koronavirusom umrla starija žena.

U tom je gradu i u protekla 24 sata pojedinačno bilo najviše zaraženih jer su tamo potvrđena 22 nova slučaja, što daje ukupnu brojku od čak 470 slučajeva. U cijeloj BiH od izbijanja pandemije do ponedjeljka zabilježeno je nešto više od 1900 slučajeva zaraze.

Zaraza se ubrzano širi

Predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika RS-a Miodrag Femić ranije je upozorio kako se stanje na banjolučkom Kliničkom centru otelo nadzoru jer tamo nedostaje opreme pa se zaraza ubrzano širi, a nisu dobro uspostavljene ni procedure za prijem i tretiranje pacijenata.

“Ono što su mi rekle kolege i svi ostali jest da je organizacija po pitanju protokola u Kliničkom centru katastrofalna, da ljudi ne znaju protokole, da nemaju nosače, već doktori i sestre moraju nositi zaražene pacijente s odjela na Infektivnu kliniku ili u karantene”, kazao je Femić, koji je i sam liječnik.

Uprava Kliničkog centra te je tvrdnje odbacila kao potpuno neutemeljene, no ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da će se stanje temeljito ispitati. U Kliničkom centru u Banjoj Luci virusom SARS-CoV-2 zaraženo je 16 liječnika te 33 medicinske sestre i drugo osoblje.

Sve veći problem i u Doboju

Šeranić je novinarima u ponedjeljak kazao kako je osim Banje Luke sve veći problem i stanje u Doboju, gdje je naglo povećan broj zaraženih koronavirusom koji su zbog toga morali biti smješteni u lokalnu bolnicu. Virus se probio i u dom za stare i nemoćne osobe u Derventi, gdje je zaraza potvrđena kod 12 štićenika i dva zaposlenika, ističe Hina.

Vlasti u RS-u odlučile su zadržati mjeru zabrane kretanja svim osobama cijele noći, a tamo i dalje vrijede ograničenja rada u uslužnim djelatnostima, kao i zabrana svakog većeg okupljanja.

U Federaciji BiH prestao vrijediti policijski sat

U Federaciji BiH prestao je vrijediti policijski sat, koji je bio na snazi tijekom prvosvibanjskih praznika. U tom entitetu otvoren je najveći broj prodavaonica, dok su uslužne djelatnosti dobile dopuštenje za rad još prošlog tjedna, donosi Tportal.hr.

“Idemo dalje s liberalizacijom. Uskoro ćemo pustiti javni prijevoz i otvarati vrtiće”, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu pomoćnik entitetskog ministra zdravstva Goran Čerkez. Kazao je da se pod uvjetom očuvanja sadašnjih trendova u Federaciji potpuna normalizacija stanja može očekivati do kraja svibnja.

Podijeli objavu