Podijeli objavu

Francuska se nada da će aplikaciju za praćenje kontakata “StopCOVID” aktivirati do 2. lipnja, izjavio je u utorak ministar za digitalizaciju Cedric O, dodavši da je Apple odbio sudjelovati u tom projektu.

Francuska vlada želi pratiti građane aplikacijom Stop COVID, Apple odbija sudjelovati u toj igri 1

“Nadamo se da ćemo do 2. lipnja nešto imati (…) Apple nam je mogao pomoći da aplikacija bolje radi na iPhoneu, ali to nisu željeli učiniti”, kazao je ministar i izrazio žaljenje što, u trenutku kada su svi mobilizirani u borbi protiv pandemije, jedna tako velika kompanija koja dobro ekonomski stoji neće pomoći francuskoj vladi u krizi.

Njemu su, kako je rekao, nepoznati razlozi koji stoje iza odluke Applea da ne sudjeluje u tom projektu.

Kako je početkom mjeseca najavio ministar, taj projekt, koji sponzorira država, trebao bi ući i fazu testiranja u tjednu koji počinje 11. svibnja, na datum početka ublažavanja strogih mjera izolacije, ističe Hina.

Nakon što su mnogi parlamentarni zastupnici izrazili zabrinutost zbog mogućeg kršenja prava na privatnost, dužnosnici su još u travnju najavili brojne mjere zaštite privatnosti, uključujući i suradnju s Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) projektom koji bi nadgledao korištenje korisničkih podataka, donosi Novi list.

Francuska vlada želi pratiti građane aplikacijom Stop COVID, Apple odbija sudjelovati u toj igri 2Na isti način bi se uključilo i francusko nadzorno tijelo CNIL.

Velika Britanija od utorka na otoku Wight počinje s testiranjem vlastite aplikacije za praćenje covida-19.

Podijeli objavu