Podijeli objavu

Njemačka u utorak bilježi dalji pad broja zaraženih te istodobno najavljuje mogućnost drugog vala epidemije, a savezne pokrajine najavljuju popuštanja mjera.

“Broj prijavljenih novih zaraza i dalje pada. To je vrlo dobra vijest”, rekao je direktor Epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler.

Kako je nadalje priopćeno na redovitoj konferenciji za tisak u Berlinu, prošlog tjedna broj prijavljenih novih slučajeva je, ovisno o danu, varirao od 700 do 1.600.

U ponedjeljak je prijavljeno 685 novih slučaja. Isto tako je reprodukcijski broj, koji pokazuje koliko osoba zarazi jedan nositelj virusa, pao na 0,71.

Wieler u slučaju nastavka trenda ne vidi opasnost nedostatka kapaciteta u njemačkim bolnicama, ali je istodobno upozorio na nove valove zaraze, piše Hina.

“Radi se o pandemiji. A kod jedne pandemije virus toliko dugo uzrokuje nove zaraze dok najmanje 60 do 70 posto stanovništva nije zaraženo”, rekao je Wieler.

On je rekao da će “s velikim stupnjem vjerojatnosti” doći do drugog pandemijskog vala s time da neki stručnjaci, dodao je Wieler, govore i o trećem valu.

Institut Robert Koch, usprkos povoljnim brojkama, i dalje preporučuje mjere održavanja fizičkog razmaka među građanima i ostalih mjera za suzbijanje širenja zaraze.

“Održavanje razmaka ulazi u novu svakodnevicu”, rekao je Wieler.

U međuvremenu sve više saveznih pokrajina najavljuje nova ublažavanja ograničenja.

Nakon Mecklenburga – Zapadnog Pomorja u utorak je i Bavarska, koja bilježi najveći broj zaraza, najavila postupno otvaranje ugostiteljskih objekata i hotela tijekom svibnja.

“Mislim da je došao povoljan trenutak za postupno otvaranje. Uspjesi u borbi protiv koronavirusa su nedvosmisleni“, rekao je bavarski premijer Markus Soeder u Muenchenu.

Najavio je da u Bavarskoj, koja je dosad slijedila strogi trend borbe protiv pandemije, od sljedećeg tjedna smiju biti otvorene sve trgovine.

Posljednjeg tjedna u mjesecu bit će dozvoljeno otvaranje restorana za goste, a od posljednjeg vikenda, koji pada na praznik Duhove i u Njemačkoj je produljeni vikend, i hoteli u Bavarskoj smiju primati goste, donosi Kamenjar.com.

Restorani i hoteli morat će se pridržavati pravila o dovoljnom razmaku između gostiju i sprječavati stvaranje gužvi.

Soeder je neizravno preporučio građanima da za vrijeme praznika Duhova, koji padaju u prvom tjednu lipnja, ostanu u zemlji.

“Sada su svi ovdje, pa tako svi mogu i ostati”, rekao je Soeder.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko dana je preporuku građanima da ne putuju u inozemstvo produljilo najmanje do sredine lipnja.

Njemačka vlada i predstavnici saveznih pokrajina u srijedu će se iznova konzultirati o novim koracima u borbi protiv koronavirusa.

Podijeli objavu