Podijeli objavu

Svjetska zdravstvena organizacija rekla je u utorak da izvješće da se covid-19 pojavio u prosincu u Francuskoj, ranije nego što se prije mislilo, ‘ne iznenađuje’ te je pozvala države da istraže sve rane sumnjive slučajeve, javlja Hina.

Bolest koja je kasnije nazvana covid-19, kineske su vlasti prvi put prijavile WHO-u 31. prosinca, a ranije se nije vjerovalo da se do siječnja širila Europom.

‘Ovo daje potpuno novu sliku o svemu’, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier na brifingu UN-a u Ženevi pozivajući se na francuska izvješća.

‘Otkrića pomažu u boljem razumijevanju potencijalnog širenja virusa covida-19’, kazao je dodavši da je ‘moguće da se otrije pojavi dodatnih ranijih slučajeva’ nakon ponovnog testiranja uzoraka, prenosi Tportal.hr.

Francuska bolnica koja je ponovno testirala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila muškarca koji je imao covid-19 već 27. prosinca, gotovo mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Lindmeier je potaknuo druge države da provjere podatke o slučajevima upale pluća neodređenog podrijetla krajem 2019. godine, rekavši da će to dati svijetu ‘novu i jasniju sliku’ epidemije.

Upitan o podrijetlu virusa u Kini, Lindmeier je naglasio da je ‘zaista, jako važno’ to istražiti. Američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi kako njegova zemlja ima ‘dokaze’ da je novi koronavirus potekao iz laboratorija u Wuhanu u Kini, iako su znanstvenici rekli da je bolest životinjskog podrijetla.

‘Zbog toga će možda biti potrebne dodatne misije ili misija (u Kinu)’, rekao je Lindmeier. Vodeći stručnjak WHO-a dr. Mike Ryan rekao je u ponedjeljak da je čelnik te organizacije postavio to pitanje ‘na najvišoj razini’ u siječnju za vrijeme misije WHO-a u Kini.

Podijeli objavu