Podijeli objavu

Papa Franjo rekao je u srijedu da poslodavci moraju poštovati dostojanstvo radnika, pogotovo migranata, unatoč ekonomskim teškoćama koje je donijela kriza zbog koronavirusa.

– Istina, kriza je pogodila sve, ali dostojanstvo čovjeka uvijek se mora poštovati, rekao je Franjo na svršetku opće audijencije zbog karantene održane u papinskoj knjižnici umjesto na trgu sv. Petra.

Kazao je da je 1. svibnja, na dan kada se u mnogim zemljama slave radnička prava, primio mnogobrojne poruke o teškoćama radnika.

Franjo je istaknuo da želi obraniti “sve iskorištavane radnike i pozvati sve ljude da krizu preokrenu u prigodu u kojoj se dostojanstvo osobe i dostojanstvo rada mogu ponovno vratiti u središte stvari”.

Posebno je skrenuo pozornost na iskorištavanje poljoprivrednih radnika u Italiji, od kojih su većina migranti, javlja Hina.

Proteklih tjedana u Italiji je proveden niz uhićenja vlasnika farmi i njihovih pomoćnika koji zapošljavaju i nadziru radnike, navodi Hrt.hr. U većini slučajeva pomoćnici su također migranti.

Prošli tjedan uhićena su trojica vlasnika farmi i gambijski migrant na temelju optužbe za iskorištavanje oko 50 poljoprivrednih radnika u južnoj regiji Apuliji.

U drugom nedavnom slučaju trojica Albanaca, koji su radili kao voditelji posla u vinariji u sjevernoj Italiji, uhićena su na temelju optužbe da su prisiljavali migrante da rade 10 sati na dan bez stanke i plaćali im za to bijedan honorar.

Podijeli objavu