Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Kinu da bude transparentna oko izbijanja zaraze koronavirusa, od koje je od početka pandemije umrlo više od 258 tisuća ljudi.

Predsjednik Donald Trump u nedjelju je rekao kako vjeruje da je “greška” u Kini uzrok širenja pandemije koronavirusa, javlja cnbc.com.

“Moje je mišljenje da su pogriješili. Pokušali su to prikriti, pokušali su ga ugasiti. To je poput požara “, rekao je Trump i dodao. “Nisu mogli ugasiti vatru. Mislim da su napravili strašnu pogrešku i nisu je htjeli priznati”, rekao je Trump, a o svemu, SAD priprema i detaljan izvještaj.

Kineski institut odbacuje takve navode i insistiraju na tome da je virus potekao s tržnice u Wuhanu te da je prešao sa životinja na ljude.

Trump je na svom Twitteru napisao kako je njegova reakcija bila pravodobna te je na vrijeme zabranio letove iz Kine.

“Ljudi koji su nam došli temeljito su pregledani i testirani te su građani SAD-a i kao takvi su dobrodošli!”, napisao je Trump.

Podsjetimo, dok svijet vodi borbu s pandemijom koronavirusa, Kina vodi propagandni rat. Cilj Pekinga u ovom ratu je jednostavan – prebaciti s Kine svaku krivicu za izbijanje pandemije, loš početni odgovor na istu i njezino širenje na ostatak svijeta. Na kocki je globalna reputacija Kine, kao i moguća temeljita promjena paradigme i odbacivanje Kine kao glavnog trgovinskog i proizvođačkog partnera. Isto tako, ugrožena je osobna ostavština Generalnog tajnika Komunističke partije Kine Xi Jipinga, koji je svoj legitimitet bazirao na vlastitim tehnokratskim sposobnostima. Nakon suočavanja s prvom velikom svjetskom krizom 21. stoljeća, svijet mora temeljito promisliti svoju ovisnost o Kini, piše Real Clear Politics.

Činjenice su sljedeće: Kina tjednima nije informirala svoje građane o rizicima od koronavirusa te je odbila pustiti u zemlju najpoznatije strane epidemiološke timove, uključujući epidemiologe iz Centara  za kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a (Centers for Disease Control and Prevention, CDC). Zbog toga, svijet nije mogao dobiti točne informacije i laboratorijske uzorke  u ranoj fazi širenja koronavirusa. U međuvremenu, postalo je prekasno za sprječavanje širenja virusa, a onda su svjetske prijestolnice bile jednako trome u nametanju smislenih zabrana putovanja i karantena  kao što je bio i Peking.

Zbog početnih promašaja Kine, vlade širom svijeta, uključujući i one demokratske, sada su prisiljene poduzimati izuzetne mjere koje u ovoj ili onoj mjeri oponašaju autoritarne tendencije Pekinga, navodi Narod.hr. Tako se svijet sve više oblikuje prema slici Kine. Posebno važne promjene bit će na području nametljivih i nametnutih i sveprisutnog tehnološkog nadgledanja građana, kako bi se bolje mogle pratiti i zaustaviti neke buduće epidemije, korak koji možda ne bi bio nužan da je Peking bio iskreniji po pitanju virusa još u prosincu i da je SZO/WHO ispunila svoje obveze ranije.

Podijeli objavu