Podijeli objavu

Stanovnici španjolskoga glavnog grada Madrida pjevali su u utorak navečer s balkona domoljubne pjesme prosvjedujući protiv lijeve vlade, koja je popustila mjere, dok koronavirus nastavlja oduzimati živote.

Španjolska je, s 220 tisuća zaraženih, zemlja s najviše oboljelih u Europi, a nakon što je dnevna stopa novooboljelih pala ispod 1 posto, vlada je dopustila ljudima izlazak iz kuća kako bi se individualno bavili sportom ili šetali. Prolaznici su preplavili donedavno puste ulice pa se neki boje da bi to mogla biti “biološka bomba”, odnosno da bi se virus mogao ponovo pojačano širiti.

Dok su mnogi šetali najdužom madridskom ulicom Calle de Alcalá iznad njih su na balkone izašli zabrinuti građani pa udarali žlicama o lonce prosvjedujući protiv vlade. “Ubojice!”, vikao je jedan od njih s balkona ukrašenog španjolskom zastavom.

U Španjolskoj je preminulo više od 25.600 osoba, a na brojim balkonima i prozorima izvješene su zastave s crnom vrpcom. Svake večeri u 21 sat ljudi izlaze na balkone i prosvjeduju. “Živjela Španjolska”, vikali su stanovnici iz zgrada s jedne strane ulice, a njihovi susjedi s druge uzvraćali su sa “živjela!”. Niz Calle de Alcalá odjekivala je španjolska himna puštena preko razglasa s jednog balkona, a stanovnici su zatim pjevali domoljubne pjesme.

Od kada je izbila zdravstvena kriza porastao je osjećaj pripadnosti Španjolskoj, pokazuje anketa koju je prošli mjesec objavio istraživački centar Real Instituto Elcano. Oko 56 posto ispitanika reklo je da se “osjećaju jako ponosnima što su Španjolci”, dok ih je 30 posto odgovorilo da se osjećaju “prilično ponosnima”. Samo 5 posto ih je izjavilo da se ne osjećaju nimalo ponosnima što su Španjolci. “Ovi su podaci izravan rezultat borbe protiv pandemije. Više se vrednuje solidarnost, cijeni se pridržavanje uvedenih mjera te se potiče osjećaj pripadnosti”, rekla je Carmen Enríquez, voditeljica istraživanja provedenog od 2. ožujka od 19. ožujka na 1000 osoba.

Osjećaj pripadnosti Španjolskoj značajno je porastao u odnosu na prije dvije godine kada je također provedeno istraživanje. “Sada je pitanje hoće li se taj osjećaj zadržati”, dodaje Enríquez.

Desna stranka Vox, koja je na izborima u studenom postala treća najbrojnija stranka u parlamentu, nada se da će dobiti nove simpatizere. Zastupnica i glasnogovornica stranke Macarena Olona pojavljuje se u javnosti lica prekrivenog maslinastozelenom maskom s utkanom zastavom Španjolske s desne strane. Maska je simbol zdravstvene krize, a njezina “patriotska maska” postala je iznimno popularna. “Ja ih osobno svaki dan proizvedem 300, a djevojke koje rade u našoj radionici izrade ih po 50 dnevno”, kaže 47-godišnja Silvia Bueñano Meseguer koja radionicu u gradu Murciji drži zajedno sa suprugom José Luisom.

Kako bi stigla zadovoljiti potražnju ustaje u 6 ujutro te radi do kasno u noć. “Izgubila sam 7 kila”, ističe ta krojačica i kuharica porijeklom iz Ekvadora. U Španjolskoj živi 20 godina pa ima državljanstvo. Maske su zelene boje, što je boja Civilne garde ali i stranke Vox.

Oko 45 posto maski poklanja udrugama koje ih distribuiraju pacijentima što je bilo posebno važno u početku kada je u zemlji nedostajalo zaštitnih maski. “Voljeli bi smo da ih počne nositi i premijer Sánchez”, napominje Silvia.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza i manji lijevi partner Unidas Podemos nalaze se pod pritiskom nakon što su došli na vlast u siječnju, ističe Hina. Pokušavajući zaustaviti širenje virusa zatvorili su 47 milijuna stanovnika u kuće te zatvorili poslovne objekte što je gurnulo zemlju u gospodarsku krizu.

U srijedu će u parlamentu tražiti novo produženje izvanrednog stanja, četvrto zaredom, kako bi mogli nastaviti s kontroliranim popuštanjem mjera, donosi N1. No to glasanje će biti najneizvjesnije od izbijanja epidemije jer je konzervativna Narodna stranka (PP), najveća oporbena stranka, poručila kako bi mogla biti protiv. Vox je i zadnji put rekao “ne”.

 

Podijeli objavu