Podijeli objavu

Kineski izvoz porastao je u travnju 3,5 posto dok je uvoz potonuo 14,2 posto, pokazali su službeni podaci objavljeni u četvrtak, skicirajući neujednačen oporavak azijskog diva od posljedica pandemije koronavirusa.

Rast izvoza nadmašio je očekivanja analitičara i signalizirao promjenu trenda nakon oštrog, 6,6-postotnog pada u ožujku i urušavanja isporuka  u inozemstvo u prva dva ovogodišnja mjeseca, za čak 17,2 posto.

Istodobno je i pad uvoza u travnju bio veći nego što su analitičari očekivali. U ožujku smanjen je samo 0,9 a u prva dva ovogodišnja mjeseca četiri posto.

U razdoblju od siječnja do travnja izvoz je smanjen devet a uvoz 5,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Proteklih tjedana otvorena je većina tvornica i poduzeća širom Kine sukladno signalima iz vlade da je pandemija suzbijena, piše Hina.

Gospodarstvo je pretrpjelo tešku štetu u prvom tromjesečju, koja se očitovala u padu aktivnosti za 6,8 ??posto, prvom otkada su vlasti 1992. godine počele objavljivati tromjesečna izvješća, donosi Glas Istre.

Vlada bi trebala objaviti ciljanu stopu gospodarskog rasta na godišnjem zasjedanju Kongresa koje bi trebalo početi 22. svibnja.

Podijeli objavu