Podijeli objavu

Krizni stožer otoka Brača jutros je objavio kako je na koronavirus pozitivno devet osoba čiji su brisevi uzeti jučer. „Od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno njih devet. Svi su pozitivni u samoizolaciji, u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom policije. Pod stručnim vodstvom epidemiološke službe iz Splita u tijeku su sve procedure zadane protokolima za postupanje u ovakvim slučajevima, a o svemu je izviješten i naš županijski stožer Civilne zaštite”, objavili su iz Stožera.

Sve stanovnike otoka pozvali su na prisebnost i staloženost. “Ponašajte se odgovorno, ne podliježite panici i neprovjerenim informacijama i pridržavajte se svih mjera koje su na snazi”, apelirali su iz bračkog Stožera.

Devet novooboljelih osoba bilo je u kontaktu s jednim mještaninom kojem su išli u posjet nakon što se iz splitske bolnice, gdje je bio hospitaliziran, vratio kući na Brač. Nakon što je otkriveno da je bivši pacijent zaražen koronavirusom, jučer su uzeti brisevi svih njegovih kontakata, od kojih je njih devet pozitivno, javlja Hina. Očito je Brač postao novo žarište koronavirusa, pogotovo kada se zna da će ukupan broj zaraženih biti veći s obzirom na to da zaraženih ima u Pučišćima, Nerežišću i Supetru.

GRADONAČELNICA SUPETRA TRAŽI RASPUŠTANJE STOŽERA

Takav razvoj događaja izazvao je nezadovoljstvo supetarske gradonačelnice Ivane Marković, koja je preko Facebooka pozvala na raspuštanje županijskog Stožera civilne zaštite, prenosi Telegram.hr.

„Potvrđene su naše najgore sumnje. Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na našem otoku te od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno čak njih devet. Ono sto znamo i sto je potvrđeno da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan“, piše Marković.

„Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se s ovom situacijom. Naš otok se suočava s epidemijom te molim sve naše stanovnike da su na velikom oprezu i da narednih dana ostanu što više u kućama“, nastavlja gradonačelnica.

Marković je potvrdila da je i ona u samoizolaciji zbog sumnjivog kontakta. „Također, i ja sam do daljnjeg u samoizolaciji jer sam bila u bliskom kontaktu s jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim te sam raspustila gradsku upravu koja do danjeg razvoja događaja i novih informacija ne radi. Hvala svima na razumijevanju. Čuvajte se svi“, poručuje supetarska gradonačelnica.

Podijeli objavu