Podijeli objavu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u petak je pozvao na globalni napor da se utiša “cunami mržnje i ksenofobije, neprijateljstva i širenja neistina” koji je postao sve učestaliji pojavom pandemije koronavirusa, navodi Hina.

“Sentimenti protiv stranaca događaju se online i na ulicama, šire se antisemitske teorije zavjere te su se pojavili antimuslimanski napadi povezani s Covidom-19”, rekao je Guterres u video poruci.

“S obzirom na to da su starije osobe najranjivije, parodije pune mržnje pojavile su se sugerirajući da su oni i najbeskorisniji.”

Rekao je da se migrante i izbjeglice “zlostavlja kao izvor virusa”, onemogućujući im pristup liječenju, dok se novinare, zdravstvene radnike i zagovornike ljudskih prava također napada, donosi N1.

Šef UN-a pozvao je političke čelnike da pokažu solidarnost sa svim članovima društva, no i da društvo pokaže solidarnost prema ranjivim ljudima.

Dok su milijuni mladih ljudi online, a “ekstremisti samo vrebaju na potencijalno očajne”, škole bi se trebale koncentrirati na digitalnu pismenost, rekao je.

Također je pozvao kompanije koje su vlasnici društvenih mreža da se bore s rasističkim, mizoginim i štetnim sadržajem.

“Moramo djelovati sada kako bismo učvrstili imunost naših društava protiv virusa mržnje”, rekao je Guterres.

Podijeli objavu