Podijeli objavu

Njujorški guverner Andrew Cuomo najavio  je da će se povećati testiranja u siromašnim i manjinskim četvrtima jer je viša stopa zaraze covidom među crncima i latinoamerikancima te je upozorio na smrti još dvoje djece od rijetke bolesti koju liječnici povezuju s pandemijom.

Cuomo je rekao novinarima da planira proširiti testiranje na koronavirus u 24 crkve u siromašnim i manjinskim četvrtima. Javni dužnosnici će u suradnji s vjerskim vođama organizirati rad privremenih objekata za testiranje i poticati ljude u tim zajednicama da se testiraju.

“Bolnice izvještavaju o broju slučajeva i odakle oni dolaze. Kada pogledate te informacije, osobito u Brooklynu i Bronxu, jasno je da je među njima najviše manjinskog i siromašnog stanovništva”, kaže Cuomo.

“To je problem. Moramo se pozabaviti rasnim nejednakostima u pandemiji”, rekao je Cuomo.

Testiranje će se provoditi i u stambenim kompleksima, a njihovim stanovnicima isporučene su maske i dezinfekcijska sredstva.

Umrlo još dvoje djece od rijetke bolesti povezane s covidom-19

Još dvoje djece umrlo je od bolesti slične “sindromu toksičnog šoka” koju liječnici sad povezuju s pandemijom koronavirusa, rekao je Cuomo.

Imali su simptome misteriozne i rijetke Kawasakijeve bolesti i bili su pozitivni na covid-19. U četvrtak je od iste bolesti preminuo petogodišnji dječak.

“Bolest je oduzela živote troje mladih Njujorčana. Ovo je posljednje što nam treba uz sve što se već događa i svu tjeskobu koju osjećamo”, rekao je Cuomo.

U New Yorku se 73 male djece liječi od misteriozne bolesti koja može dovesti do smrtonosne upale krvnih žila.

Dosad se vjerovalo se da covid-19 ima vrlo malen utjecaj na djecu, ali nova saznanja sugeriraju da virus može napasti djecu na drukčiji način.

Deseci djece sa simptomima Kawasakijeve bolesti nisu nužno bili pozitivni na covid-19 jer nisu patili od respiratornih simptoma koje koronavirus izaziva kod odraslih, ističe Hina.

U subotu je broj mrtvih u SAD-u prešao 77.000, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Teško pogođen New York bilježi stalni pad novooboljelih po danu i pad hospitalizacija posljednjih tjedana, donosi Glas Istre. No, Cuomo kaže da je i dalje uznemirujuć broj Njujorčana koji svaki dan umiru.

U New Yorku je ukupno umrlo više od 21.000 ljudi.

Podijeli objavu