Podijeli objavu

Stotine interventnih policajaca rastjeralo je mirne prosvjednike u hongkongškom šoping centru, koji su prosvjedovali protiv, kako kažu, smanjivanja građanskih sloboda pod egidom mjera o socijalnom distanciranju.

U šoping centru Moko u Mong Koku policajac je ispalio suzavac na prosvjednike i novinare koji su se okupili na katu iznad, nakon što je boca vode bačena na policajce.

Policija je uhitila najmanje 11 osoba, uključujući dvanaestogodišnju djevojčicu te su novčanu kaznu dobili deseci prosvjednika zbog kršenja mjere o zabrani okupljanja više od osam osoba.

Prodemokratski zastupnik Andy Yu kazao je da su učenici, stari 13 i 16 godina, “nepravedno uhićeni” u šoping centru Harbour City u četvrti Tsim Sha Tsui.

Jedan od kažnjenih u Moku kazao je za lokalnu televiziju RTHK da nije prosvjedovao, već je samo bio u šopingu.

Ranije su u nedjelju snažne policijske snage spriječile prosvjed za neovisnost Hong Konga koji je organiziran putem društvenih mreža.

Međutim, stotine ljudi je s maskama sudjelovalo u “pjevajte s nama prosvjedima” u šoping centrima u najmanje šest četvrti.

Neki su prosvjednici nosili crne barjake, zagovarajući tako neovisnost Hong Konga, dok su druge skupine pjevale himnu prosvjeda “Slava Hong Kongu”.

Jedan je muškarac srednjih godina nosio transparent kojim vrijeđa policiju zbog incidenta prošloga tjedna, kada je utvrđeno da su dva policajca ukrala 25 kilograma nedavno zaplijenjene droge.

Dok je policija rastjerala prosvjednike iz šoping centra jedna je skupina prosvjednika zatvorila obližnje ulice s ogradama i prometnim čunjevima.

Policija je brzo razbila te improvizirane barikade.

Interventna je policija pretresla desetine mladih blizu pristaništa za trajekt Tsim Sha Tsui te u šoping centrima, ističe Hina.

Prosvjedna zajednica koja se okuplja online optužila je vladu da nije ukinula mjere socijalnog distanciranja kako bi spriječila prosvjede, iako u posljednja tri tjedna u Hong Kongu nije zabilježena lokalna transmisija, navodi Glas Istre.

Prosvjedi u Hong Kongu započeli su u lipnju prošle godine zbog prijedloga zakona o izručenju, koji su Hongkongžanini doživjeli kao ugrožavanje zagarantirane autonomije.

Podijeli objavu