Podijeli objavu

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sinoć je ministru zdravstva Viliju Berošu ponudio ostavku zbog slučaja zamjene identiteta dviju pacijentica u bolnici za koju je odgovoran. Kako ovo nije prvi put da su u splitskom KBC-u u posljednje vrijeme zamijenili identitete svojih pacijenata, ravnateljeva ostavka nije ništa neočekivano, kao što je sam Meštrović jutros priznao. Priča je prilično zamršena, među ostalim baš i zbog toga što se sličan slučaj dogodio nedavno, pa smo je pokušali raspetljati i pojednostaviti.

1. KAKO JE ZBRKA POČELA?

Zamjena identiteta dvije starije gospođe dogodila se u noći s 10. na 11. travnja, kada su u KBC Split počeli dolaziti pacijenti iz različitih domova za starije osobe u široj okolici. U bolnicu su istovremeno stigle dvije starice. Jedna, iz doma u Seget Vranjicu, rođena je 1939. godine. Druga, rođena 1931. godine, stigla je iz doma u Dicmu. Koliko je trenutno poznato, do zamjene identiteta te dvije gospođe došlo je pri prijemu u bolnicu.

2. KAKO SU USPJELI ZAMIJENITI DVIJE ŽENE?

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, obje gospođe su teškog zdravstvenog stanja, zbog čega nisu mogle komunicirati s osobljem bolnice i odazvati se na svoje ime. Neki mediji javljaju da su obje bile dementne. Splitski dnevnik piše da su, nakon što su jednom zavedene pod zamijenjenim imenima, njihove su dijagnoze uredno vođene, ali pod krivim imenima.

3. ŠTO SE DOGAĐALO DALJE?

Slobodna piše da je jedna od pacijentica, očito gospođa iz doma u Seget Vranjicu, umrla 16. travnja. Kako se mislilo da je riječ o gospođi iz doma u Dicmu, koja nije imala druge obitelji, na pokopu u Grudama bio je samo njezin nećak, zagrebački odvjetnik. Zbog epidemije koronavirusa lijes je ostao zatvoren, pa nećak nije imao prilike vidjeti tijelo, i objasniti da se ne radi o njegovoj teti. Gospođa je tako sahranjena pod krivim imenom.

4. KAKO JE ZABUNA OTKRIVENA?

U ponedjeljak popodne zdravstveni djelatnici htjeli su drugu staricu vratiti u Dom Florenece u Seget Vranjicu. Djelatnici doma shvatili su da žena nije njihova štićenica, pa je zamjena otkrivena, i uskoro razjašnjena. Ravnatelj Meštrović je obaviješten o slučaju. Pokrenuo je internu istragu te nazvao ministar Beroša i podnio ostavku. Meštrović je zabunu osobno objasnio obitelji preminule gospođe, dok je nećaka još uvijek žive starice o svemu obavijestio ravnateljev zamjenik.

5. ŠTO O SVEMU KAŽE BEROŠ?

Ministar je jutros kazao da je nastala situacija „veliki propust i pogreška“. “Treba tek ustanoviti radi li se o nepoštivanju procedura ili nečijoj grešci ili nemaru”, dodao je ministar, koji se ispričao obiteljima pacijentica kojima je zamijenjen identitet. U Split je Beroš smjesta poslao zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva, koja će analizirati medicinske zapise i povijesti bolesti pacijentica kojima je zamijenjen identitet.

Što se tiče ravnateljeve ostavke, Beroš kaže da o tome ne odlučuje on već Upravno vijeće KBC- a Split. “Vjerujem da će Upravno vijeće KBC- a pričekati nalaz unutarnjeg nadzora i nalaz zdravstvene inspekcije, nakon toga pogledati sve utvrđene okolnosti te sagledati je li se radilo o nečijoj pogrešci, previdu, nemaru ili se pak radilo o propustu u organizaciji rada. Ovisno o nalazu ćemo odlučiti o razrješenju ravnatelja KBC-a”, rekao je Beroš dodavši da Meštrović nije podnio neopozivu ostavku već samo zahtjev za razrješenjem.

Na pitanje koliko je bio zadovoljan Meštrovićevim radom odgovorio je kako je tijekom njihove komunikacije proteklih nekoliko mjeseci bio stručan, profesionalan i odgovoran, no činjenica je da se sada ponavljaju greške i propusti u KBC- u Split. Ne vjeruje da je riječ o njegovim propustima, ali to je apsolutno nedopustivo. “Vidjet ćemo, moramo krenuti od utvrđivanja činjenica, krenuti od toga što je krenulo krivo u čitavom slučaju. Ovo se u nekoliko tjedana ponovilo drugi put. Potpuno je jasno da moramo reagirati i da oni koji su pogriješili moraju odgovarati”, poručio je Beroš.

6. O KOJOJ DRUGOJ ZAMJENI MINISTAR GOVORI?

Kao što je to sada postalo jasno, to nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u splitskom KBC-u. Djelatnici bolnice početkom svibnja zamijenili su dvije žene istog prezimena tako što su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe. Zabuna je otkrivena prije nego što je zaražena gospođa došla u kontakt s ostalim korisnicima doma pa nije došlo do širenja koronavirusa.

“Naime, moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija. Osobito ako postoji komunikacija na više razina, kao što se to ovdje događa, i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno s našim suradnim ustanovama, a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali zaista sve se provelo i obavilo u najboljem redu”, kazao je tada ravnatelj Meštrović.

7. IZGLEDA DA NITKO NE KRIVI RAVNATELJA

Iako je vijest o zbrci u splitskoj bolnici stigla jučer kasno navečer, slučaj je toliko apsurdan se do sada skupio priličan broj reakcija. Nezavisni gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić smatra da je ostavka ravnatelja logična posljedica propusta u bolnici, a priliku je iskoristio da podsjeti na još jednog splitskog ravnatelja o čijoj se ostavci puno pričalo nakon katastrofe u njegovoj instituciji, prenosi Telegram.hr.

„Izrazito stručna osoba na čelu KBC-a je podnijela ostavku zbog propusta drugih u bolnici. Što nestručni ravnatelj Škaričić čeka s ostavkom u Domu za starije i nemoćne?“, napisao je Pranić sinoć na Facebooku.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel jutros je gostovala u emisiji HRT-a U mreži prvog. Pem Novosel nije željela napasti kolegu, ali nije uspjela smisliti uvjerljivo obrazloženje za događaj u Splitu. „Teško mi je to tumačiti. Ne bi se to smjelo događati, ali tko radi, taj i griješi“, kazala je. Pulmolog i koordinator SDP-ovog savjeta za zdravstvo Saša Srića, koji je jutros bio je gost Novog dana N1 televizije, kazao je da ostavku ravnatelja Meštrovića smatra moralnim činom. Greške se događaju, kazao je Srića, ali one postaju sve učestalije.

Podijeli objavu