Podijeli objavu

Cjepivo za koronavirus moglo bi biti odobreno za otprilike godinu dana prema optimističnom scenariju, objavila je Europska agencija za lijekove, ističe Hina.

Europska agencija za lijekove (EMA) komunicira s 33 tima koja rade na razvoju cjepiva i čini sve što može kako bi ubrzala proces odobrenja cjepiva, rekao je čelnik odjela za cjepiva EMA-e Marco Cavaleri te dodao kako je skeptičan vezano za tvrdnje da bi cjepivo moglo biti dostupno u rujnu, donosi Hrt.hr.

– S obzirom na to da razvoj počinje od nule, cjepivo, gledamo li iz optimističnog ugla, možemo očekivati za godinu dana, dakle, početkom 2021., rekao je novinarima.

Cavaleri je odbacio mogućnost izbacivanja treće faze testiranja cjepiva koja je, kako je naveo, potrebna da bi ono bilo sigurno i efikasno.

EMA također razmatra 115 različitih terapija ili lijekova za COVID-19 koji je u svijetu odnio gotovo 300 000 života, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Cavaleri je rekao da bi neki od lijekova mogli biti odobreni najranije ovo ljeto, ali nije specificirao o kojima je riječ.

Podijeli objavu