Podijeli objavu

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja te je obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12 srpnja, javlja Hina.

“Nakon sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja”, rekao je novinarima premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka.

Dodao je kako je razlog odluke taj što je njegova Vlada u protekle tri godine ostvarila sve ključne ambicije koje su si postavili, donosi Nacional.hr.

“Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi pandemije korornavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača”, naglasio je Plenković.

Trenutak za izbore primjeren

Istaknuo je kako je to njihov cilj, te kako je trenutak za izbore primjeren.

“Epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih te ćemo uz vrlo odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda ostaviti predsjedniku Republike mogućnost da to bude ili 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja”, poručio je.

Premijer je dodao kako je o svemu obavijestio predsjednika Milanovića te da je sada na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu.

Prema Ustavu, izbori se za zastupnike u Hrvatski sabor održavaju najkasnije 60 dana nakon isteka mandata ili raspuštanja Hrvatskoga sabora, a odluku o raspisivanju izbora donosi predsjednik Republike.

Prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, od dana raspisivanja, pa do dana izbora za zastupnike, mora proteći najmanje 30 dana.

Dan provedbe izbora je neradni dan.

“Mi smo praktički od 11. rujna sada manje od četiri mjeseca u izbornoj godini, sve je redovito, normalna je praksa u demokracijama da parlamentarna većina bira primjeren trenutak kada smatra da se treba ići na izbore”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima.

Koliko je primijetio, istaknuo je oporba je od prvoga dana učinila sve što je u najkreativnijem smislu moguće da “sruši Vladu, sruši koaliciju, ugrozi političku stabilnost, uspori gospodarske i društvene reforme, u tome nisu uspjeli”.

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema”, dodao je.

Plenković je uvjeren da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

“Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača”, naglasio je.

HDZ na izbore izlazi da pobijedi

Istaknuo je da će HDZ na predstojeće izbore ići da pobijedi.

“Nakon toga ćemo razgovarati s našim partnerima s kojima smo surađivali u ovom mandatu od 2017. pa nadalje, suradnja je bila vrlo korektna. Ukoliko ovi partneri budu izabrani i zažele surađivati s nama ponovno, mi ćemo biti spremni za to. HDZ-ova pozicija statutarno je tražiti koalicije sa svjetonazorski i programski bliskim strankama”, ustvrdio je premijer.

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

“Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre”, poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak “da se to riješi”. “Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon”, zaključio je premijer.

Podijeli objavu