Podijeli objavu

Policija u sjeverozapadnom Pakistanu uhitila je danas oca i brata dviju tinejdžerki koje su ubijene zbog “časti”, nakon što se na internetu pojavio video u kojem se ljube s mladićem. Otac jedne i brat druge žrtve uhićeni su te su priznali ubojstvo, rekao je dužnosnik lokalne policije Muhamed Navaz.

Žrtve su imale 16, odnosno 18 godina. Treća djevojka koja se pojavljuje u videu još je uvijek živa te je spašena, rekao je policijski dužnosnik Muhamed Ibrahim, ne navodeći gdje se ona nalazi zbog sigurnosnih razloga, ističe Hina.

Vjeruje se da je video, objavljen na društvenim mrežama, snimljen u zabačenom području, motiv za ubojstvo u pokrajini Sjeverni Waziristan, koja je nekoć bila uporište Al-Kaide.

Uhićen mladić iz videa

Mladić iz videa uhićen je prilikom bijega u sjevernom gradu Haripuru, kazao je Ibrahim. Njegov pomoćnik, koji je navodno snimio video i podijelio ga na društvenim mrežama uhićen je u regiji Južni Waziristan, dodao je Ibrahim.

Tisuće žena svake godine žrtve su tzv. “ubojstava iz časti”, prema Komisiji za ljudska prava Pakistana. Najbliži srodnici ubijaju članove svoje obitelji zbog navodne sramote ugledu obitelji.

Značajan porast ‘ubojstava iz časti’

Ranije ovoga tjedna vladini dužnosnici i aktivisti objavili su da je zabilježen značajan porast broja “ubojstava iz časti” tijekom karantene koja je nametnuta zbog pandemije koronavirusa, navodi Net.hr.

Pakistan je 2019. završio na 164. mjestu, od 167 zemalja, po indeksu spolne neravnopravnosti pod nazivom Žene, mir i sigurnost, pri čemu su iza Pakistana samo Sirija, Afganistan i Jemen.

Podijeli objavu