Podijeli objavu

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane za COVID-19 trenutačno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

“Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje, a iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze COVID-19 u obje države sličan te da trenutačno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država niti potrebe za provođenjem karantene ili samoizolacije prilikom prelaska granice”, navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost nakon sjednice u ponedjeljak navečer.

Nakon što je krajem prošlog tjedna proglasila kraj epidemije bolesti COVID-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU-a i zajedničkog Europskog gospodarskog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka lipnja, a u ponedjeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom.

Prema riječima slovenskog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prijelaza granice i osiguraju svi uvjeti da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja koronavirusa. Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom, navodi Dnevnik.hr.

Podijeli objavu