Podijeli objavu

Broj žena ubijenih u vrijeme karantene zbog koronavirusa u Argentini dosegnuo je najvišu razinu za posljednjih deset godina, upozorila je u ponedjeljak skupina za ljudska prava navodeći da je u manje od dva mjeseca ubijeno 50 žena, javlja Hina.

Tri žene ubijene su samo u zadnja četiri dana, navodi La Casa del Encuentro, feministrička skupina sa sjedištem u Buenos Airesu ističući da raste zabrinutost ne samo brojevima već i ozbiljnošću nasilja.

“Jako smo zabrinuti. Riječ je o najvećoj brojki u posljednjih deset godina”, kaže Ada Rico, čelnica skupine i direktorica projekta praćenja nasilja nad ženama.

“Žene bivaju pretučene do smrti ili zadavljene”, navodi ona.

U Latinskoj Americi dvanaest žena biva ubijeno svakoga dana zbog svog spola, stradajući u femicidu, objavljuju Ujedinjeni narodi, a u toj je regiji 14 od 25 zemalja s najvišom stopom femicida u svijetu, navodi Tportal.hr.

Najveći broj ubojstava prolazi nekažnjeno.

Podaci u Argentini slijede trend koji se bilježi u svijetu, a to je trend povećanja nasilja nad ženama u doba karantene, kada žene ostaju kod kuće kao u stupici s nasilnicima i ne mogu potražiti pomoć zbog zaraze Covidom-19, upozoravaju stručnjaci.

“Žena je izolirana zajedno s nasilnikom koji je napada”, kaže Rico. “Tako zatvorena često ne može niti uputiti telefonski poziv”, dodaje.

Najmanje je 49 žena ubijeno između 20. ožujka i 14. svibnja, navodi skupina dodajući da je to povećanje za trećinu u odnosu na 2018.

Pozivi žrtava obiteljskog nasilja istodobno su se u travnju povećali za dvije trećine.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je vlade da poduzmu hitne mjere u suočavanju sa “zatrašujućim globalnim rastom” obiteljskog nasilja, ističući da su mnoge žene najugroženije upravo u vlastitom domu.

 

Podijeli objavu