Podijeli objavu

WASHINGTON je objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sustava emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijardi dolara.

Prodaja će pridonijeti “povećanju sigurnosti glavnog saveznika koji nije član NATO-a i važan je čimbenik političke stabilnosti i gospodarskog napretka na Bliskom istoku”, ističe State Department u priopćenju u kojemu izvještava o toj prodaji.

“Rakete Patriot PAC-3 će povećati sposobnost Kuvajta da odgovori na sadašnje i na buduće prijetnje te da zajamči sigurnost svoje naftne i plinske infrastrukture”, dodaje se u priopćenju, smjerajući na napade na saudijska naftna postrojenja u rujnu 2019. za koje Washington optužuje Iran.

Održavanje i obuka vrijedi više od 400 milijuna dolara

Vrijednost ugovora za 84 rakete presretača i za njihovu opremu koje proizvodi američka vojna grupacija Lockheed Martin procjenjuje se na 900 milijuna dolara, ističe Hina.

Vrijednost ugovora o održavanju, obuci i tehničkoj pomoći koje će osigurati Lockheed Martin i proizvođač vojne opreme Raytheon procjenjuje se na 425 milijuna dolara.

Tomu treba pridodati ugovor o popravci i povratu starije opreme vrijedan 200 milijuna dolara koji su dobile iste tvrtke, donosi Index.hr.

Podijeli objavu