Podijeli objavu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ukinula je stanje prirodne nesreće procijenivši kako je epidemiološka situacija dovoljno stabilna da se mogu nastaviti redovite aktivnosti, ističe Hina.

Odluka je donesena na telefonskoj sjednici kojom je predsjedavala zamjenica premijera Jelka Miličević, jer je predsjednik entitetske vlade Fadil Novalić od četvrtka na policijskom ispitivanju u sklopu istrage o sumnjivoj nabavci respiratora za bolnice.

Stanje prirodne nesreće bilo je na snazi u ovom bosanskohercegovačkom entitetu od 16. ožujka, a istu je mjeru na razini države dan kasnije uvelo Vijeće ministara BiH kako bi se brže odnosile odluke nužne za suočavanje s tada rastućom epidemijom koronavirusa, navodi Index.hr.

U Republici Srpskoj otišli su i korak dalje te su, koristeći široku autonomiju koju je entitetima dao dejtonski ustroj zemlje, proglasili izvanredno stanje kojim su suspendirali rad parlamenta, a svu vlast prenijeli na predsjednicu RS Željku Cvijanović.

U RS-u je izvanredno stanje ukinuto prošlog tjedna.

Vlasti kažu da je situacija stabilna

Iako se u BiH i dalje na dnevnoj osnovi bilježi dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom, nadležna tijela vlasti epidemiološku situaciju ocjenjuju stabilnom.

Jedino “iskakanje” u proteklih deset dana zabilježeno je u Tešnju, u središnjem dijelu zemlje, gdje se pojavilo žarište infekcije u jednoj tvornici.

Tamo je od 21. svibnja identificirano nešto više od 60 zaraženih, a oko stotinu osoba je u samoizolaciji.

U drugim dijelovima zemlje pojavljuju se tek izolirani slučajevi infekcije.

Gotovo sve gospodarske djelatnosti su obnovile rad, a restrikcije se još uvijek odnose samo na škole i fakultete gdje nema redovite nastave.

Odlukom Vijeća ministara BiH od 1. lipnja otvara svoje granice za državljane susjednih zemalja.

Podijeli objavu