Podijeli objavu

Indijski jogi koji je tvrdio da 80 godina nije ni jeo ni pio, a bio je predmet medicinskih istraživanja kao i sumnji, umro je u dobi od 90 godina, objavio je njegov susjed, a prenose mediji.

Prahlad Jani, asket s dugom bradom i prstenom u nosu po uzoru na hindusku božicu, rodio se u seocetu Charada u saveznoj državi Gujarat (zapad Indije) i za života je tvrdio da je prestao piti vodu i jesti u dobi od 11 godina, navodi Hina.

»Umro je u utorak ujutro od starosti u svome domu«, rekao je za agenciju AFP njegov susjed Sheetal Chaudhary.

»Bio je odveden u bolnicu iza ponoći no dežurni liječnik proglasio ga je mrtvim«, rekao je susjed.

Jani je tvrdio da ga je u djetinjstvu blagoslovila božica i dodijelila mu posebne moći.

»Primam eliksir života preko rupice u mom napcu što mi omogućuje da živim bez hrane i vode«, ustvrdio je za agenciju France presse još 2003. godine.

Nemoguće je provjeriti je li jogi uzimao hranu i vodu tijekom tih desetljeća.

Za liječnike je nemoguće da ljudsko tijelo tako dugo posti.

Svojim asketizmom uspio je osnovati malenu zajednicu vjernika, a privukao je i pozornost znanstvenika. Indijske medicinske ekipe promatrale su ga u dva navrata 2003. te 2010. godine.

Tijekom provedbe druge studije bio je neprestance nadziran kamerama koje su pokazale da je bez hrane i pića izdržao dva tjedna i u tom razdoblju nije niti mokrio niti vršio veliku nuždu što je zapanjilo liječnike koji su ga promatrali.

»Taj fenomen ostaje tajnom«, rekao je tom prigodom neurolog u ekipi liječnika koja ga je promatrala.

Poznati hrvatski alternativac Drago Plečko rekao je te 2010. godine za hrvatske novine da jogi može zadržavati tekućinu unutar tijela koja se u određenom smislu reciklira, i to mjesecima za vrijeme tzv. stanja samadhija, odnosno potpune koncentracije, donosi Novi list.

Podijeli objavu