Podijeli objavu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je u utorak kako će podnijeti ostavku na tu dužnost, čime se povećava vjerojatnost raspada koalicije koja je na vlasti na državnoj i razini Federacije BiH.

Radončić odlazi, kako je kazao, jer vladajuća koalicija ne funkcionira, zbog afere glede nabave respiratora za bolnice i različitih pogleda oko rješavanja migrantske krize. Radončić je odbacio istupe dužnosnike SDA iskazujući potporu državnom tužiteljstvu glede uhićenja premijera FBiH.

Naime, nedavno je uhićen premijer Federacije BiH Fadil Novalić zbog afere nabave respiratora za bolnice, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović stao je bezrezervno u njegovu podršku te je pozvao tužiteljstvo BiH da “hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića i da se ne sakriva iza fraza o potrebama tajnosti zbog zaštite istrage”.

I američkom veleposlanstvu dosta bošnjačke korupcije?

Izetbegović je nadalje ustvrdio da je Novalić uhićen jer je Bošnjak, dok su tužiteljica Gordana Tadić, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog stožera i ministrica financija Federacije BiH Hrvati.

Prema navodima medija Novaliću je kupnju respiratora navodno naredila Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu i supruga Bakira Izetbegovića te je pitanje kada će tužilaštvo i nju obuhvatiti u predmetu. Problem je bio u tome što vezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenje bolesnika s koronavirusom.

Indirektna podrška Tužilaštvu BiH stigla je od strane Američkog veleposlanstva u Sarajevu koja je osudila korupciju i kriminal u vrijeme pandemije COVID-19 i zatražila istragu zbog afere „Respiratori“, o kojoj je pisao čak i The New York Times, da bi dala na znanje da je bivši glavni tajnik SDA Amir Zukić nepoželjan u SAD zbog korupcije, piše The Bosnia Times.

U tom kontekstu zanimljiv je odlazaka ministra Radončića koji je u BiH poznat i kao jedan od najuspješnijih poduzetnika, odnosno osnivača Dnevnog avaza, najtiražnijeg lista u BIH. On je isto tako sagradio neke od najvećih zgrada u poslijeratnom Sarajevu, a u politiku ulazi 2009. kada umalo pobjeđuje Izetbegovića na izborima za Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Pod optužbom da je izvršio pritisak na svjedoka u procesu protiv kosovskog narkobosa Nasera Kelmendija bio je uhićen 2016., ali je oslobođen svih optužbi.

Čović, Komšić, Dodik, Radončić, Izetbegović

Podsjetimo, Federaciji BiH koaliciju čine HDZ BiH, SDA i Radončićev Savez za bolju budućnost (SBB) kao manjinski partner, te Demokratska fronta Željka Komšića.

Na državnoj razini partner im je Milorad Dodik, a svi oni zajedno jedva su sastavli vlast potkraj 2019., skoro dvije godine nakon kontroverznih izbora kada su Bošnjaci preglaavanjem Hrvatima izabrali predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Radončić je za Klix.ba izjavio kako je jasno da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH. “Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke.”

Da je njegovo partnerstvo sa SDA pred raspadom postalo je razvidno nakon što je klub zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu parlamenta Federacije u ponedjeljak najavio kako je spreman poduprijeti zahtjev oporbe za smjenom ili ostavkom premijera Novalića, navodi Narod.hr.

Pri tome treba dodati da je Dragan Čović prije desetak dana također ocijenio da koalicija sa SDA ne funkcionira i poonovio da je za HDZ BiH Središnje izborno povjerenstvo BiH „ovako imenovano, izvan zakona, principa i kriterija koji se nisu poštivali, nelegalno i nelegitimno tijelo, kao što je nelegitiman i Željko Komšić kao član Predsjedništva BiH“.

Podijeli objavu