Podijeli objavu

Venezuela je u ponedjeljak uvela novi sustav prodaje goriva u sklopu kojeg će građani po subvencioniranim cijenama moći kupovati samo 120 litara benzina mjesečno, ističe Hina.

Građani će tako mjesečno moći kupovati 120 litara benzina po cijeni koja odgovara dva američka centa. Nakon toga cijena će rasti na 50 centi po litri i bit će bliža onima u drugim zemljama svijeta, navodi N1.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro najavio je prošle subote da će se benzin prodavati na 200 benzinskih stanica.

Venezuelske rezerve nafte spadaju među najveće u svijetu ali je proizvodnja naglo potonula zbog lošeg održavanja i upravljanja, tumači dpa.

Novi sustav ne funkcionira baš najbolje – mnoge su stanice zatvorene, neke imaju tehničkih problema, neke ne žele prodavati više od 20 do 30 litara benzina po subvencioniranoj cijeni a nekima je ponestalo goriva, piše dnevni list El Nacional.

Venezuela trenutno uvozi naftu iz Irana. Teheran je upozorio Sjedinjene Države da ne napadaju njegove tankere koji na putu u Venezuelu prolaze kroz Karipsko more.

Iran je u posljednje vrijeme u Venezuelu poslao pet tankera s gorivom a Maduro je najavio da će uskoro posjetiti Teheran radi potpisivanja sporazuma u energetskom i drugim sektorima.

“Dužan sam otići tamo i osobno se zahvaliti ljudima”, kazao je venezuelski predsjednik u govoru na državnoj televiziji, ne navodeći datum posjeta.

Podijeli objavu