Podijeli objavu

U Kliničkom centru u Banjoj Luci testirali su 595 uzoraka te su i tamo otkrili osam novih slučajeva zaraze no oni su disperzirani pa je tako troje novozaraženih s područja Banje Luke, a ostale iz četiri druga grada

Testiranja provedena u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrdila su kako se u Tešnju i dalje održava žarište epidemije koronavirusa jer je tamo potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze.

Na Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu od utorka do srijede testirali su 279 uzoraka pri čemu su otkrili osam pozitivnih na koronavirus od čega je sedam bilo upravo iz Tešnja a jedan iz Bosanskog Novog.

Time se broj slučajeva zaraze u Tešnju povećao na 82 otkako je ona 21. svibnja izbila među zaposlenima u tvornici “Koža-Komerc”. Svim zaposlenim tada je određena mjera samoizolacije a pod pojačanim su nadzorom i članovi njihovih obitelji.

U Kliničkom centru u Banjoj Luci testirali su 595 uzoraka te su i tamo otkrili osam novih slučajeva zaraze no oni su disperzirani pa je tako troje novozaraženih s područja Banje Luke a ostale, iz četiri druga grada.

Od izbijanja epidemije u BiH je potvrđeno nešto manje od 2600 slučajeva zaraze uz 152 smrtna slučaja.

Većina mjera ograničenja poduzetih kako bi se kontroliralo širenje zaraze je ukinuta a na snazi su i dalje samo restrikcije koje se odnose na rad škola i fakulteta za koje i dalje vrijede preporuke da se školska godina završi online gdje god je to moguće.

Slovenija: Svi osnovci opet u školama unatoč slučaju u Mariboru

Svi polaznici osnovnih škola u Sloveniji od srijede su opet uključeni u redovnu nastavu unatoč incidentu u Mariboru, kad je u utorak zbog učenika s potvrđenim koronavirusom 14-dnevna karantena određena  njegovom razredu, učiteljici i članovima obitelji.

Nakon dva i pol mjeseca učenja na daljinu u redovni obrazovni proces u školske klupe u srijedu su se vratili i učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, pa će svih oko 190.000 učenika od prvog do devetog razreda školsku godinu završiti u “novoj normalnosti”.

U školama međutim vrijede pravila o održavanju fizičke distance i općim higijenskim mjerama, nošenje maski za učenike nije obvezno, ali se preporučuje nastavnom osoblju, objavio je Institut za javno zdravlje.

U škole su 18. svibnja u okviru relaksacije mjera najprije vraćeni učenici prvih triju razreda, a u ponedjeljak je započeo povratak ostalih.

Slovenska vlada objavila je u srijedu da su u zadnja 24 sata zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je upravo o učeniku osnovne škole u Mariboru zbog čega je 14-dnevna  karantena u utorak određena za cijeli razred, te učiteljicu, ali se nastavni proces u svim ostalim razredima škole “Ludvik Pliberšček”  nastavlja, nakon što su epidemiolozi istražili slučaj i kontakte te situaciju ne smatraju rizičnom za širenje bolesti.

Kako prenose slovenski mediji, ocijenjeno je da se radi o “obiteljskoj” zarazi jer je infekcija još prije toga potvrđena kod učenikove majke i brata.

Još nije utvrđeno tko je na obitelj prenio virus, ali se sumnja da se radi o “uvozu” iz Njemačke, prenose lokalni mediji.

I drugi slučaj zaraze utvrđen je u Mariboru, javlja Hina.

Prema zadnjem stanju koje je u srijedu potvrdio nacionalni Institut za javno zdravlje, u Sloveniji je zbog covida-19 hospitalizirano još samo  pet pacijenata, jedan od njih je u težem stanju na odjelu intenzivne njege. Ukupno je do sada umrlo 109 zaraženih osoba, donosi 24 sata.

Ukupan broj zaraženih u Sloveniji dosad je 1477.

Podijeli objavu