Podijeli objavu

BIVŠI američki predsjednik George W. Bush rekao je da ubojstvo Georgea Floyda odražava “šokantan neuspjeh” borbe protiv rasizma u zemlji te je apelirao na vlast da posluša zahtjeve prosvjednika, javlja Hina.

Bush, čija izjava pokazuje da se njegovo stajalište razlikuje od onoga predsjednika Donalda Trumpa, iako nije spomenuo njegovo ime, smatra da je odmak od američkih vrijednosti potaknuo prosvjede širom zemlje.

“Jedini način da vidimo sami sebe u pravom svjetlu je slušanjem glasova mnogih povrijeđenih i onih koji tuguju”, poručio je bivši republikanski predsjednik Bush.

“Oni koji žele ušutkati te glasove ne razumiju značenje Amerike ili kako ona postaje bolje mjesto”, dodao je.

Prosvjedi traju već devet dana

Okidač velikih prosvjeda širom zemlje, koji traju više od tjedan dana, bila je smrt nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu 25. svibnja.

Policajac je, dok su trojica kolega stajala sa strane, koljenom gnječio vrat preminulog Floyda više od osam minuta, dok je Floyd bespomoćno tražio da prestane jer ne može disati, prenosi Index.hr.

Prosvjedi su u mnogim mjestima obilježeni nasiljem, pljačkom i vandalizmom, a američki predsjednik traži od guvernera i gradonačelnika oštriji pristup prema prosvjednicima, koje naziva pogrdnim imenima, te je poručio kako razmatra raspoređivanje vojske.

Trump se obrušio na New York

“New York su preuzeli pljačkaši, lupeži, radikalna ljevica i sve druge vrste bijednog života i ološa”, napisao je jučer na Twitteru Donald Trump.

Bush je kazao da su on i njegova žena Laura bili uznemireni “brutalnim gušenjem”.

Floydov slučaj postavlja pitanja s kojima se moramo suočiti, kazao je Bush.

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh”, poručio je Bush koji je bio predsjednik od 2001. do 2009..

“Ova tragedija, u nizu drugih sličnih tragedija, postavlja jako zakašnjelo pitanje: Kako ćemo okončati sistemski rasizam u našem društvu?” zaključio je Bush.

Podijeli objavu