Podijeli objavu

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je večeras da su naprednjaci na današnjim izborima u Srbiji osvojili oko dva miliona glasova i da je njegova lista dobila ogromno povjerenje građana, najveće ikad u Srbiji.

Vučić je rekao da je osvojio 63,4 posto glasova, ali da očekuje da će rezultat preći 64 posto nakon što stignu glasovi sa Kosova i iz inostranstva.

“U politici sam dugo, ali nikada ovakav trenutak nisam doživio. Dobili smo ogromno povjerenje naroda, najveće ikada u Srbiji, u uslovima kada je malo ko u to vjerovao”, rekao je Vučić u sjedištu SNS-a nakon objavljivanja prvih rezultata izbora.

Stranka je, dodao je, dobila i veliko upozorenje naroda da mora da bude još odgovornija, ozbiljnija, marljivija.

“Mi smo večeras na nešto manje od 3.300.000 izašlih na izbore dobili više od 2.000.000 glasova”, istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, pobijedili su svuda, u svakom mjestu u inostranstvu, tamo gdje nikada nisu.

Govoreći o formiranju nove Vlade, Vučić je najavio da će uzimati ljude i s lista koje nisu prešle cenzus i pokušati da izgrade vladu koja će donositi ključne odluke i imati još širi konsenzus.

“Pokušaćemo da ubrzamo evropski put, ići u dodatne reforme i važno je da ubrzamo evropski put, ali i da čuvamo prijatelje koji su bili s nama i u vrijeme korone i kad je trebalo podržati teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Vučić.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije Srbije objavljenim večeras, lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” osvojila je 63,35 posto glasova, dok je drugo mjesto lista “Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma” sa 10,67 posto glasova.

Prema rezultatima na 2,32 posto biračkih mjesta, lista “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković” osvojila je 2,57 posto glasova, zatim slijedi “Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju” sa 2,17 posto.

“Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” ima 1,58 posto, “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor” 0,83 posto, “Ujedinjena demokratska Srbija” 0,32 posto, “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca” 0,53 posto, “Metla 2020” 1,16 posto.

Lista “Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija” ima 1,29 posto, zatim slijedi “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” sa 0,26 posto, “Milica Đurdević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici” sa 1,11 posto.

“Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović” ima 0,31 posto glasova, “Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana” 0,78 posto, “Suverenisti” 1,16 posto, “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina” 7,39 posto,  “Grupa građana: 1 od 5 miliona” 0,37 posto, “Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka” 0,11 posto, “Čedomir Jovanović – Koalicija za mir” 0,28 posto, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” 0,11 posto i “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju” 0,44 posto.

U Srbiji zatvorena birališta, izlaznost manja od očekivane

Srna-AA

Podijeli objavu