Podijeli objavu

Više od 630 mrtvih od korone u Srbiji, najveće potencijalno zataškavanje broja mrtvih u Nišu, pokazuju podaci informacijskog sistema Covid19 u koje je BIRN imao uvid. Krajem prošloga tjedna broj zaraženih kretao se od 300 do 340.

U Srbiji su od 19. ožujkaa do 1. lipnja 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od službeno objavljenog broja za taj period, koji iznosi 244, saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su dio službenog državnog informacijskog sustava Covid19.

Prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih posljednih dana prošloga tjedna kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje službene podatke od 97 novooboljelih.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tablici pod nazivom “Izvještaj za Vladu”, koja se pravi na osnovu spomenutog informacijskog sistema. Tablica sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u posljednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava Ministarstvo zdravstva, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primjećena je u Kliničkom centru Niš gdje je prema službeno objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacijskog sustava u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

U KBC Dragiša Mišović broj umrlih je “smanjen” za 55 (39 službeno objavljeno, 94 u informacijskom sustavu), KBC Zemun službeno ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih (razlika od 56), dok KBC Zvezdarac službeno ima 14, a u sistemu za 45 više – ukupno 59 mrtvih.

U ostalim bolnicama razlike su nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata (službeno 33, u bazi 50), za KBC Kragujevac je službeno rečeno 23, dok u sistemu ima 31 (razlika osam), itd. Za 29 pacijenta nije navedeno u kojoj su bolnici izdahnuli.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće rasti krajem ožujka, da vrhunac dostiže sredinom travnja i ostaje stabilan do kraja mjeseca.

Upravo je posljednjeg dana ožujka, kao i 1. travnja na mobilne telefone svih građana Srbije stigla sms poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se “približava scenariju iz Italije i Španjolske”.

Prvi smrtni slučaj u bazi registriran je 19. ožujka. Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom travnja kada je u prosjeku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pokazuju podaci iz informacijskog sistema.

Dvanaestog travnja preminule su 23 osoba, dok je službeno priopćeno šest. Dan kasnije krizni štab je priopćio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. travnja kada je rečeno da je petoro primunulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20 – za 15 više.

Početkom svibnja broj smrtnih ishoda je ispod 10, dok je 31. svibnja, prema podacima iz sistema, preminula jedna osoba.

BIRN je u više navrata pokušao kontaktirati nadležne iz Ministarstva zdravstva, članove Kriznog štaba, direktore bolnica i Instituta Batut kako bi saznao šta je uzrok velike razlike između službeno objavljenih podataka i onih koji se nalaze u informacijskom sistemu Covid19, kao i tko je odlučivao koji će se brojevi službeno predstaviti javnosti. Nitko od njih nije odgovorio na pozive.

Podijeli objavu