Podijeli objavu

Žalba osuđenog nogometnog djelatnika, koji se nalazi u Bosni i Hercegovini, odbijena je te je potvrđeno rješenje Županijskog suda u Osijeku.

Vrhovni sud Hrvatske odbio je u srijedu žalbu Zdravka Mamića i potvrdio rješenje Županijskog suda u Osijeku da mu se sudi u odsutnosti.

Nakon odbijanja žalbe Mamićevog branitelja, Vrhovni sud je potvrdio prvostepeno rješenje osječkog Županijskog suda, čime je postalo pravomoćno rješenje kojim je određeno suđenje optuženiku u odsutnosti, saopćio je najviši sud, ne navodeći Mamićev identitet, prenosi Hina.

Vrhovni sud je podsjetio da USKOK tereti Mamića i njegove suoptuženike da su počinili krivična djela.

Najviši sud je dodao da je protiv Mamića raspisana međunarodna potjernica i izdan evropski nalog za hapšenje te da optuženik nije uhapšen niti izručen Hrvatskoj.

Sud je dodao da Mamić, pored hrvatskog državljanstva, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i da se trenutno nalazi u Bosni i Hercegovini, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

‘Vodio zločinačku organizaciju’

Vrhovni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno utvrdio i obrazložio da postoje važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti, koji se očituju u činjenici da je Mamić optužen za krivična djela koje je počinila zločinačka organizacija, a koju je on, prema navodima optužnice, oformio i s njom rukovodio više od deset godina.

Na osnovu prve optužnice USKOK-a, Mamić je u junu 2018. godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja 116 miliona kuna (15,4 miliona eura) iz nogometnog kluba Dinamo, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu.

U maju 2019. godine optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu optužnicu USKOK-a protiv Mamića i još šesterice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački klub oštetili za oko 200 miliona kuna (26,5 miliona eura).

S tim je slučaju u oktobru 2019. godine spojena i treća potvrđena optužnicu protiv Mamića, prema kojoj je, kao član Izvršnog odbora kluba, sa računa Dinama u Klagenfurtu od septembra 2002. do marta 2007. godine izvukao 16,7 miliona kuna (2,2 miliona eura).

Izvor: Agencije

Podijeli objavu