Podijeli objavu

Ukupan broj zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama od izbijanja pandemije korona virusa sada je više od 3,11 miliona.

Sjedinjene Američke Države su zabilježile novi rekord u dnevnom broju zaraženih korona virusom, s više od 65.500 novih slučajeva u protekla 24 sata, pokazuju podaci koje je u 20:30 sati po lokalnom vremenu objavio Univerzitet “Johns Hopkins”.

Ukupan broj zaraženih u zemlji od izbijanja pandemije sada je više od 3,11 miliona, prenosi Hina.

Prethodni rekord ostvaren je u utorak, s više od 60.200 novih slučajeva u jednom danu.

San Salvador, glavni grad Salvadora, u “kritičnoj je fazi” nakon porasta broja umrlih u epidemiji korona virusa i zbog opterećenja zdravstvenog sistema, upozorila je u četvrtak nevladina organizacija Ljekari bez granica (MSF).

“Već smo u kritičnoj fazi. MSF bilježi porast broja umrlih kod kuće prije dolaska naše hitne službe”, rekao je koordinator za Salvador Luis Romero u saopćenju.

Koordinacija za prijam pacijenata u bolnicu “sve je teža”, dodao je.

Salvador, površine 20.742 kvadratna kilometra, s oko 6,6 miliona stanovnika, zabilježio je 8.844 zaražena COVIDm 19 te 243 umrle osobe.

U SAD-u više od 65.000 umrlih u 24 sata 1

EPA

Žarišta epidemije u zemlji su San Salvador i Soyapango, koji graniči s prijestolnicom.

“Primjećujemo naglo pogoršanje posljedica pandemije na stanovništvo i na zdravstveni sistem”, ističe MSF u saopćenju.

MSF ocjenjuje da je porast broja umrlih zadnjih mjeseci direktno povezan sa slabim pristupom osnovnoj medicinskoj skrbi, što pridonosi pogoršanju zdravlja pacijenata koji boluju od hroničnih bolesti.

Osim toga, hitna medicinska služba i bolnice “rade na granici svojih mogućnosti”.

“Bitno je poboljšati koordinaciju, povećati broj raspoloživih kreveta i osigurati zaštitne mjere u bolnicama kako bi se zajamčila sigurnost osoblja i pacijenata”, dodaje koordinator MSF-a.

Privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez objavila je u četvrtak da je testiranje pokazalo da je pozitivna na novi korona virus, ali da se dobro osjeća.

U SAD-u više od 65.000 umrlih u 24 sata 2

EPA

“Pozitivna sam na COVID-19, dobro se osjećam i radim u izolaciji. Zajedno idemo dalje”, napisala je Anez na Twitteru.

“Četrnaest dana ću biti u karantinu i još ću se jednom testirati. Dobro se osjećam”, dodala je 53-godišnja desna čelnica u videoporuci objavljenoj na istoj društvenoj mreži.

Ovo je drugi čelnik neke južnoameričke države pozitivan na korona virus, nakon brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je to objavio u utorak.

U Venecueli je zaražen predsjednik Narodne ustavotvorne skupštine i čelnik Socijalističke stranke Diosdado Cabello.

Jeanine Anez je zamijenila lijevog predsjednika Eva Moralesa, koji je odstupio u novembru 2019. godine.

Bolivija, zemlja s oko 11 miliona stanovnika, ima ukupno 42.984 zaraženih i 1.577 umrlih od COVID-a 19.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu