Podijeli objavu

Ukupno je u Brazilu od početka pandemije korona virusa oboljelo oko 1.9 miliona ljudi.

U Brazilu je u protekla 24 sata bilo 20.286 novozaraženih korona viurusom, a umrle su 733 osobe, objavilo je ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Ukupno je u Brazilu od početka pandemije korona virusa oboljelo oko 1.9 miliona ljudi, a ukupno ih je umrlo 72.833, prema podacima ministarstva.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je zaražen korona virusom, kaže da se osjeća veoma dobro i poručuje da će se vratiti na posao ako njegov današnji test na korona virus bude negativan.

Bolsonaro je naglasio da će biti u izolaciji dok god ne bude izliječen od virusa, prenosi Reuters.

Bolsonaro pozitivan na COVID-19

On je za CNN Brazil rekao da nije osjećao kratak dah niti je izgubio čulo ukusa.

“Veoma sam dobro. Sutra je zakazan, ne znam da li je to potvrđeno, novi test. I ako sve prođe dobro, vratićemo se na posao. U suprotnom, čekaćemo nekoliko dana”, rekao je Bolsonaro u ponedjeljak.

Bolsonaro je testiran pozitivno na korona virus u utorak prošle nedjelje.

Kalifornija se ponovno ‘zatvara’ zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih korona virusom, a guverner Gavin Newsom je naložio da se zatvore svi barovi te da restorani, zoološki vrtovi, kina i muzeji prekinu sve aktivnosti u zatvorenom prostoru.

Epidemija alarmantno raste

Newsom je rekao da se mjere moraju primjenjivati na području cijele najgušće naseljene države SAD-a, nakon što su prethodno ti objekti zatvoreni u nekim teže pogođenim okruzima.

Guverner je objavio i da fitness centri, crkve, frizerski saloni i trgovački centri moraju prekinuti poslovanje u zatvorenim prostorima u 30 okruga, uključujući Los Angeles, što pogađa oko 80 posto populacije.

Strože mjere primjenjivat će se tri dana, objavio je na Tweeteru guvernerov ured.

“Broj slučajeva COVID-19 nastavlja alarmantno rasti”, napisao je Newsom u tweetu u kojemu je najavio mjere, dodajući da broj zaraženih korona virusom i broj hospitaliziranih nastavlja rasti.

Prva proglasila karantenu

Kalifornija je u nedjelju imala 8358 novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare,

Ta je država bila prva u SAD-u koja je u martu proglasila karantenu. Nakon ponovnoga otvaranja potkraj travnja, Kalifornija je nedavno zabilježila nagli porast broja zaraženih.

U ponedjeljak su Los Angeles i San Diego, koji imaju najveći broj škola, objavili da će nova školska godina ujesen početi samo online.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu