Podijeli objavu

Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih ratovanja komentirao je u N1 studiju uživo globalne sigurnosne izazove kada je u pitanju pandemija. Smatra da su odluke zemalja koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu prije svega epidemiološke, ali da je glavni problem što je Europska unija to prepustila članicama i nema jedinstven pristup.

Sumnja da će Hrvatska odgovarati na ove mjere kada naši građani budu odlazili na skijanje jer nam pristup ni do sada nije bio politikantski već smo se pokazali kao „ozbiljna država i ozbiljan subjekt međunarodne zajednice“ u ovoj epidemiološkoj situaciji.

Pravi je problem, smatra Akrap, rat koji se vodi za otkriće cjepiva.

„Podsjeća na hladni rat, utrku u naoružanju i svemirskom programu. Pitanje o tome tko će prvi imati učinkovito cjepivo, podsjeća na utrku tko će prvi doći na Mjesec, a sve je nauštrb kvalitete“, upozorava.

Kao veliku opasnost navodi i brojne dezinformacije koje se šire oko cjepiva, ali i bolesti same.

„I u SAD-u, pokazalo je istraživanje, više od 60 posto republikanaca i 20 posto demokrata vjeruje da Bill Gates koristi cjepivo za čipiranje ljudi“, upozorio je i dodao da je zanimljivo da su i Kinezi za testiranje uzeli volontere međo oružanim snagama, za treću fazu koristit će zdravstveni sustav.

U Hrvatskoj te informacije, dodaje, nisu toliko izražene, iako i kod nas postoji određeni broj javnih osoba koje govore u prilog teorijama urote, a lako izrečene izjave mogu imati izrazito štetne posljedice.

Komentirajući aktualne događaje na globalnoj sceni, istaknuo je, naravno, Bjelorusiju, za koju kae da je pitanje pomicanja NATO-a na istok, odnosno obrane ruskih zapadnih granica, te se nada da se neće ponoviti Ukrajina.

„Situacija na Bliskom istoku je teška i zahtjevna, sporazum između UAE i Izraela, s jedne strane smiruje, s druge dodatno intenzivira situaciju“, poručio je dok je za trovanje Navaljnog rekao da treba pričekati rješenja njemački liječnika, „je li otrov i tko stoji iza toga“.

Odnos koji će nas obilježiti globalno je Kina – SAD oko prednosti u južno kineskom moru, a istaknuo je i ulogu SAD-a oko postavljanja u vezi odnosa Srbije i Kosova, mogućih teritorijalnih kompenzacija jer „Trumpu treba vanjskopolitički uspjeh“.

Podijeli objavu