Podijeli objavu

Današnje metode tretiranja komaraca su zastarjele, a koordinacija između državne i lokalne vlasti je neučinkovita

Područje Slavonije, osobito Osijeka, ove godine je snašla nezapamćena najezda komaraca i stršljena. Premda je taj dio Hrvatske poznat po tome da se ljeti teško živi upravo zbog komaraca, ove godine je ovih krvopija, govore stanovnici Nemetina, Sarvaša i Osijeka, samo više pa su mnogi zato postali zarobljenici vlastitoga doma.

Kako piše RTL, današnje metode tretiranja komaraca su zastarjele, a koordinacija između državne i lokalne vlasti neučinkovita. Ipak, dobra je vijest da od sutra kreće tretiranje komaraca iz zraka. Dakle, 200 komaraca je dopušteno u klopci. Nakon tog broja diže se alarm za tretiranje. U  Kopačkom ritu ih ima puno više od 200. Tamo ih je u klopci nađeno 27.000.

SLAVONIJU KAO DA SU SNAŠLE BIBLIJSKE POŠASTI; Nezapamćeni broj komaraca i stršljena napada stanovnike: ‘Bodu nas do iznemoglosti’ 1

“To su rojevi iznad glave. To vam ulazi u uši, nos, svuda. U usta. Nevjerojatno. Ne može se živjeti, a raditi, to je prestrašno. Rasplačete se od muke koliko ih ima. Sad je stvarno previše”, govori za RTL Osječanka Katarina.

Klimatske promjene kao krivac pojave većeg broja krvopija

Za ovu kasnu najezdu krvopija krive su klimatske promjene. O tome je više rekao Romano Kristić, pročelnik ureda za Zdravstvo u Osijeku.

“Prirodne pojave, visoki vodostaj Dunava, negdje polovinom kolovoza uzrokovale su izijevanje vode kako u Kopački Rit tako u poplavno područje na istočnom dijelu Županije. Imamo ulazak komaraca negdje od subot intenzivan u grad Osijek”, govori Kristić.

Nadležni se dobacuju lopticom odgovornosti

Opasnost iz zraka na trenutak je učinila da su Slavonci čak skoro zaboravili i na koronavirus i pandemiju.

“Ne možemo ništa raditi. Ulaze nam u usta, uši, ne znam… Napadaju na sve strane, užas jedan. Pa uzimamo sredstva, namažemo se, ali to u biti ništa ne pomaže”, rekla je Marica iz Osijeka.

SLAVONIJU KAO DA SU SNAŠLE BIBLIJSKE POŠASTI; Nezapamćeni broj komaraca i stršljena napada stanovnike: ‘Bodu nas do iznemoglosti’ 2

Dok se ljudi u Slavoniji bore s komarcima, Grad i Županija prebacuju lopticu odgovornosti i krivnje za neučinkovitu borbu s krvopijama. Ipak, ta borba nije jeftina.

“Neka oni prvo nas riješe komaraca a onda nek se prepiru i svađaju. Ali narod da puste da žive i da nas riješe toga već. O kakvim se milijunima priča da je potrošeno na komarce tu ne bi trebalo biti niti jednog. A ovo je stvarno previše”, kazala je Katarina.

Od sutra kreće tretiranje

No od sutra, kreće se konačno i u zračno tretiranje. Koje, iako nije savršeno, puno više pomaže od onog sa zemlje. Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš kaže da se trenutno odvija tretiranje komaraca sa zemlje, no da će se sutra dići avioni što znači početak tretmana komaraca iz zraka.

SLAVONIJU KAO DA SU SNAŠLE BIBLIJSKE POŠASTI; Nezapamćeni broj komaraca i stršljena napada stanovnike: ‘Bodu nas do iznemoglosti’ 3

“Skupljanje jeftinih političkih bodova ne bi nikada smjelo biti na terenu na snazi, a pogotovo kada su to ovako ozbiljne teme kao što je problem komaraca koji se u Osijeku i županiji ponavlja iz godine u godinu.

Osječani i Osječanke, ali i ostali stanovnici županije s razlogom su ljuti i bijesni. Grad Osijek kao odgovoran poštuje sve obveze nadležnog Zakona o zaštiti zdravlja građana od zaraznih bolesti, prati smjernice županijske strategije u suzbijanju komaraca i izvršava sve preporuke županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Danas smo dobili preporuku za avio tretman, on će se odvijati sutra i u četvrtak iza 19 sati uz sjeverni zeleni pojas grada Osijeka, dakle od Sarvaša do Josipovca”, kazala je Gamoš za RTL.

‘Trebamo pomoć Vlade’

“Naravno ovdje nije riječ samo o Osijeku. Grad Osijek koliko god bio odgovoran, pridržavao se svih preporuka, jedino dugotrajno kvalitetno rješenje je uključivanje i okolnih općina na čijem području se nalaze poplavna izvorišna područja komaraca. Jedan dio općina se uključio, međutim, još je velik dio onih koji nažalost u svojim općinskim proračunima nemaju dovoljno sredstava za ovako sveobuhvatne zahvate. Upravo je njima potrebna pomoć i viših instanci. Jedino dugoročno rješenje je zajedničko rješenje i koordinacija na terenu”, objasnila je Gamoš.

Odgovarajući na pitanje može li se bez pomoći države, dogradonačelnica Osijeka kaže: “Nužno je uključivanje i viših instanci kako Osječko-baranjske županije tako i Vlade RH. Vlada se tri puta već uključila i pomogla, od 2014. godine Vlada premijera Milanovića, danas Vlada premijera Plenkovića, međutim bilo je riječ o vatrogasnim mjerama. Za dugoročno rješenje nužna je koordinacija svih.”

I stršljeni su problem u Osijeku

Pored najezde komaraca u Gradu na Dravi, tu je i najezda stršljena, što znači da “biblijske pošasti” ne prestaju za Slavonce. Kako javlja Dnevnik.hr, vatrogasci iz Valpova su u 50 dana imali više od 30 intervencija. Zapovjednik vatrogasaca Stjepan Koški kaže da je Županija financirala nabavku takvih odijela i kemikalija koje se koriste pa vatrogasci kod sebe imaju i protuotrove.

SLAVONIJU KAO DA SU SNAŠLE BIBLIJSKE POŠASTI; Nezapamćeni broj komaraca i stršljena napada stanovnike: ‘Bodu nas do iznemoglosti’ 4

Gnijezda stršljena u Slavoniji se nalaze i u javnim prostorima, kao što je primjerice mjesno groblje u Zelčinu. Ovi kukci najviše vole boraviti u mračnim i tavanskim prostorima, a problem su i za pčele te su najopasniji u vrijeme suše.

“On bode do iznemoglosti, uporan je i napada, a taj njegov ubod poziva i ostale jedinke”, ističe pčelar Slavko Stojanović. Liječnik Mario Ćurković za Dnevnik.hr kaže da ubodi stršljena mogu biti smrtonosni, što znači 1.000 uboda za odraslu osobu i oko 500 za dijete. To može biti fatalno.

‘Usluga uklanjanja stršljenovih gnijezda treba biti besplatna’

Stršljeni su osobita prijetnja za osobe koje su osjetljive na njihov otrov i sklone su alergijskim reakcijama. Zbog toga bi uklanjanje gnijezda trebalo ostaviti stručnim osobama, no posla se prihvatilo tek sedam DVD-ova…međutim, oni samo saniraju gnijezda u izgradnji.

SLAVONIJU KAO DA SU SNAŠLE BIBLIJSKE POŠASTI; Nezapamćeni broj komaraca i stršljena napada stanovnike: ‘Bodu nas do iznemoglosti’ 5

Rijetki volonteri uklanjaju gnijezda pa postoje tvrtke koje to naplaćuju. Slavonci smatraju da bi ta usluga trebala biti besplatna. Pčelar Stojanović misli da bi bilo logično da postoji jedna osoba ili firma koja će biti od značaja za zaštitu od stršljena.

Odluka DVD-ova je isključivo dobrovoljna, a upravo na dodatan broj njih Županija računa.

 

Podijeli objavu