Podijeli objavu

Barišić i Grgić još nisu uhićeni jer im se prije toga, kao saborskim zastupnicima, mora skinuti imunitet. O zahtjevu za skidanjem imuniteta odlučivat će poslijepodne saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković, komentirajući uhićenja i izvide u Janafu, izrazio je podršku DORH-u, USKOK-u i PNUSKOK-u u svim njihovim aktivnostima te poručio da će svatko kome se utvrdi krivnja za ta djela i odgovarati.

“Još jedna vrlo jasna poruka, koju smo i jučer kazali tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru – zadaća svih tijela, osobito pravosudnih – DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a i policije je da nepristrano i samostalno rade posao i da temeljito istraže i procesuiraju sve one za koje postoji sumnja da su sudjelovali u određenim koruptivnim aktivnostima”, rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade.

O posjeti Milorada Dodika

Oremijer se osvrnuo se i na jučerašnji posjet Zagrebu srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. Teme razgovora, kazao je Plenković, bila su važna pitanja za suradnju, osobito prometna infrastruktura, mostovi kod Gradiške i Svilaj, pitanje rafinerije Brod te trasa autoceste kroz područje Republike Srpske (RS).

“Dogovorili smo da te trase neće ugrožavati kuće Hrvata koji žive na području RS-a. Mislim da je to jedan od konkretnih rezultata i postignuća ovoga posjeta i razgovora kojega smo vodili”, rekao je Plenković.

Najavio je i sutrašnju sjednicu Vlade u Gospiću, koja će se organizirati sa županima, a na njoj će se govoriti o poreznoj reformi, pripremi izmjene zakona o izboru dužnosnika na razini lokalne i područne samouprave te predstavljanje okvira izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

“Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna i kontinuirana”, naglasio je Plenković ustvrdivši da mandat njegove Vlade dokazuje da se ona zalaže za borbu protiv korupcije i to “konkretnim aktivnostima”.

Izrazio je podršku DORH-u, USKOK-u i PNUSKOK-u “u svim aktivnostima koje su neovisne, samostalne i lišene bilo kakvoga utjecaja i pritiska na njihov rad”.

O ostalim detaljima kasnije

“Svatko onaj za kojeg se utvrdi da je u odgovarajućem procesu kriv, za određeno djelo će i odgovarati”, poručio je premijer.

S obzirom da za sada nema više informacija o istrazi, Plenković je najavio da će komentirati ostale detalje kad se ozbiljnije upozna sa sadržajem svih aktivnosti koje su danas u tijeku.

“Načelan i principijelan stav, vrlo čvrst i jasan i iza toga stojimo i tako ćemo voditi našu politiku”, naglasio je Plenković.

Plenković o odluci Ustavnog suda

Premijer Andrej Plenković ocijenio je dobrim što je odlukama Ustavnog suda o zakonima koji su doneseni nakon proglašenja epidemije i odlukama Stožera civilne zaštite, cijela ta priča zaključena.

“Sva četiri zakona koja su bila u pitanju potvrđena su da su u skladu s Ustavom, isto tako i odluke Stožera civilne zaštite, da su zakonite. Mislimo da smo pronašli pravu mjeru i legitiman interes da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana, to nas je u svemu ovome vodilo”, poručio je Plenković sa sjednice Vlade.

Ocijenio je kako je dobro što je cijela ta priča zaključena odlukom Ustavnog suda, koji je odlučivao o zakonima koji su doneseni nakon proglašenja epidemije. Pritom je podsjetio da je niz europskih zemalja donosio mjere slične našima.

Prema neslužbenim informacijama, policija je u ranim jutarnjim satima pokrenula akciju u kojoj su, među ostalima, osumnjičeni predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević te HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Nisu još uhićeni

Barišić i Grgić još nisu uhićeni jer im se prije toga, kao saborskim zastupnicima, mora skinuti imunitet. O zahtjevu za skidanjem imuniteta odlučivat će poslijepodne saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je “rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba, koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije”.

Podijeli objavu