Podijeli objavu

Najmanje 34 osobe poginule su, a više osoba nestalo je u požarima koji već nekoliko sedmica bukte na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Šumskim požarima najviše je pogođena savezna država Kalifornija, a meteorolozi najavljuju da bi i toplo i suho vrijeme i narednih dana moglo pogodovati širenju vatrene stihije.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom saopćio je da je u protekle četiri sedmice u toj državi od posljedica požara život izgubilo najmanje 25 osoba.

Naglasio je da su aktuelni požari jasan pokazatelj pogubnih posljedica klimatskih promjena.

“Prosječne dnevne temperature zraka su u protekle četiri decenije porasle za tri stepena. Najviše temperature zraka u historiji Kalifornije izmjerene su upravo proteklog augusta. Vatrogasci vode veliku bitku s požarima, ali stvarni rat koji vodimo je onaj protiv klimatskih promjena“, poručio je Newsom.

On je kazao da je zbog suše osušeno 136 miliona stabala, a da je u požarima uništeno 19.000 kilometara kvadratnih šume.

I savezna država Oregon je pogođena sa 29 odvojenih šumskih požara u kojima je život izgubilo osam ljudi, a još 16 osoba se vode kao nestale.

Iz kancelarije šerifa policijske stanice u Marionu saopćeno je da su u nekoliko regija postavljene i mobilne mrtvačnice u strahu od rasta broja stradalih u požarima.

I Washington su zahvatili slični požari u kojima je izgorjelo 2.500 kilometara kvadratnih šume, a iznad tog područja se izdigao gusti oblak dima.

U požarima u Washingtonu poginula je jedna osoba i izgorjelo je 200 objekata, a uništen je i 321 kilometar elektrifikacijske mreže.

Predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio je stanje prirodne nesreće u Kaliforniji i tako odobrio slanje federalne pomoći toj saveznoj državi.

AA

Podijeli objavu