Podijeli objavu

Zaražena je učiteljica iz Ravne gore pa jedan razred, zbog prevencije, ide u samoizolaciju, a oboljela je korisnica jednog malog doma za starije u Rijeci što se upravo epidemiološki istražuje

U Primorsko-goranskoj županiji danas je osam novozaraženih. Četiri novoboljele osobe su iz doma za starije u Delnicama, čime je ukupan broj zaraženih u ovoj ustanovi narastao na njih 65.

Jedan je korisnik doma zbog pogoršanja simptoma prebačen u riječku bolnicu. Ukupno je dosad u KBC-u Rijeka hospitalizirano šest osoba iz delničkog doma.

Ostali novozaraženi su kontakti prethodno zaraženih osoba: jedna osoba je učiteljica iz Ravne gore pa jedan razred, zbog prevencije, ide u samoizolaciju, a jedna je korisnica jednog malog doma za starije u Rijeci što se upravo epidemiološki istražuje.

Danas je 5 ozdravljenih osoba i 445 osoba u samoizolaciji.

212 novih slučajeva u Hrvatskoj

U posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.333.

Među njima je 271 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata.

Tri osobe su preminule. Od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata umrle su dvije žene, jedna u Dubrovniku i jedna Zagrebu, te muškarac u Zadru.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 16.007 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 269 preminulo, ukupno se oporavilo 14.405 osoba, od toga 102 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9.257 osoba.

Do danas je ukupno testirano 289.024 osoba, od toga 4.575 u posljednja 24 sata.

23 pozitivne osobe u Vukovarsko-srijemskoj

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 23 nove pozitivne osobe na COVID-19 (17 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Ivankova, 1 iz Drenovaca i 1 iz Posavskih Podgajaca s dugotrajnim boravkom u našoj županiji, a sa prebivalištem izvan županije).

Preminulih osoba nema.

1 novi slučaj u Istarskoj

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 323 uzoraka briseva (185 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku.

Izliječena je jedna osoba. Trenutno je šest aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 76 osoba.

4 zaražene u Sisačko-moslavačkoj

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19.

Jedna osoba je s područja grada Siska te je poznat izvor zaraze, jedna osoba je s područja općine Lekenik i u tijeku je epidemiološka obrada.

Dvije osobe su s područja općine Topusko i poznat je izvor i mjesto zaraze, one predstavljaju dio oboljelih u epidemiji zarazne bolesti COVID-19 koja je zahvatila mali privatni obiteljski dom za starije i nemoćne.

U tom domu dosad je oboljelo 7 osoba i to 4 korisnice i 3 djelatnice doma.

4 oboljela u Koprivničko-križevačkoj

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je o četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.

Jedna je osoba proglašena zdravom, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je deset aktivnih slučajeva bolesti COVID-19.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 210 slučajeva bolesti COVID-19.

33 nova slučaja u Zagrebu

U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježena su 33 slučaja novooboljelih osoba nakon 794 testiranja na koronavirus, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Među zaraženima su učenik i učiteljica u osnovnoj školi.

Devet je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 20 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, jedna je osoba došla iz Bosne i Hercegovine, jedna je povratnik s godišnjeg odmora, a kod dvije je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije.

Posljedično tome, za 145 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

U domovima za starije i nemoćne osobe u Zagrebu nije bilo novooboljelih osoba.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod učenika i učiteljice osnovnih škola te je mjera samoizolacije određena za 19 učenika i četiri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 83 učenika.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 321 aktivan slučaj, a 1.826 osoba je u samoizolaciji.

12 pozitivnih u Osječko-baranjskoj

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 206 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novozaražene osobe imaju boravište na području Općine Vuka, tri Grada Đakova, a po jedna na području Grada Osijeka te općina Čepin, Drenje, Strizivojna i Šodolovci.

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika u samoizolaciji

Zamjenici dubrovačkog gradonačelnika Jelki Tepšić određena je samoizolacija zbog kontakata s osobom pozitivnom na koronavirus, a koja nije službenik Grada Dubrovnika, izvijestili su u subotu iz dubrovačke Gradske uprave.

Ističu kako Tepšić nema simptome, ali će sukladno uputi epidemiologa u samoizolaciji biti do 8. listopada. Prethodno su od početka pandemije u samoizolaciji bili gradonačelnik Mato Franković, druga mu zamjenica Orlanda Tokić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

U petak 223 nova slučaja

U petak zabilježena su 223 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.226. Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 5.414 osoba.

Trenutno najveće žarište u Hrvatskoj je Dom za starije osobe u Delnicama, gdje je zaraza dosad potvrđena kod 61 osobe.

Capak vjeruje u završetak priče na proljeće

Krunoslav Capak sinoć je na RTL-u izjavio da je broj oboljelih u padu, unatoč većem broju testiranja. Vjeruje da do karantene više neće dolaziti.

”Šire cijepljenje ne možemo prije proljeća očekivati. Za mene je to najvjerojatnije završetak priče s koronavirusom, a to je cijepljenje šire populacije. Ja se nadam da ćemo to na proljeće uspjeti ostvariti. Po meni taj kolektivni imunitet ne možemo steći prije kraja proljeća sljedeće godine, a evo srećom dobre vijesti da bi cjepivo moglo tada”, smatra Capak.

Podijeli objavu