Podijeli objavu

Selo na prodaju – zvuči krajnje čudno, ali istinito. Ukoliko želite i imate novca, možete postati vlasnik centra sela Brezna kod Gornjeg Milanovca u Srbiji. Tako bi vaše vlasništvo postali dom kulture, mjesna zajednica, prodavnica, pola pošte u kojoj su dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. Sve što vam je potrebno jest da se dogovorite sa sadašnjim vlasnikom Milivojem Filipovićem, koji je odlučio sve prodati nekome tko bi htio nastaviti čuvanje sela od zaborava.

Selo Brezna, nekada jedno od većih po broju stanovnika u općini Gornji Milanovac, doživjelo je sudbinu mnogih mjesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena. Zato je u ovom selu kupcima ponuđeno sve što se može prodati. Milivoje Filipović prije nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela.

“Država je odlučila da proda zadrugu. Vratio sam se iz Francuske, a inače sam u toj zadruzi počeo s radom prije nego što sam otišao u Francusku. Odlučio sam da sve kupim, najviše zbog sale u Domu kulture kako bi organizirale proslave, igranke, svadbe… Ali, sada sam u godinama, nitko mi ne želi pomoći, doći do Brezne, i meni više ovo ne treba”, kaže Filipović.

Nakon Drugog svjetskog rata ovo selo je za kratko vrijeme uznapredovalo. Otvorena je zadruga koja je otkupljivala od mještana voće i povrće. Zato je brzo postala centar zbivanja ovog kraja.

Brezna je nekada bila uspješan voćarski kraj. Do prije deset godina ovdje je bilo puno ljudi. Mještani su imali s kim popričati i popiti rakiju, po kojoj je ovaj kraj i poznat. Toga više nema i ostale su samo napuštene građevine kao spomenik da svjedoče o tom vremenu.

Koliko je ovaj kraj bio uspješan pokazuje i podatak da mještani Brezne nisu morali odlaziti do Gornjeg Milanovca ili Čačka u kupovinu. Sve je postojalo u lokalnoj prodavnici.

“Ovdje se sve prodavalo. Nije postalo nešto što nije moglo da se nabavi u selu. Od tekstila do traktora. Zadruga je prodala tisuće poljoprivrednih stojeva, traktora, vadilica za krumpir”, kaže Filipović.

U uredima zadruge još uvijek stoje očuvani sefovi i direktorske fotelje. Filipović je kupio dom kulture, mjesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte s dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. S obzirom na to da ga starost stiže, Milivoje se uplašio da će bitku s godinama izgubiti, pa je odlučio da ovu za njega veliku vrijednost proda nekom tko je isto tako kao on raspoložen da je čuva. Kaže da je sve platio oko 27.000 eura, i da ne gleda da zaradi na tome.

“Bilo bi dobro da sačuva sadašnji izgled. Ima zemlje ako netko želi nešto praviti. Može 20 vajata sagraditi, kuće ili što god hoćeš. Ništa i ako se nitko ne javi da kupi. Meni zemlja i ne treba”, kaže Milivoje.

Filipović kaže da ne žali ako nitko ne bude htio da otkupi od njega centar sela. Ima kćerku i unuke, pa kako kaže “neka oni rade s naslijeđem što god budu željeli”.

Podijeli objavu