Podijeli objavu

U Centru za kulturu Mostar održana je konferencija za medije u organizaciji ekološke udruge Majski cvijet i predstavnika lokalne zajednice Buna povodom presude Županijskog suda u Sarajevu koji je poništio okolišnu dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za izgradnju dviju mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

Predstavnicima medija na konferenciji za novinare obratili su se Oliver Arapović iz udruge “Majski cvijet” i Adnan Đuliman iz “Novog vala”.

Iz udruge poručuju kako je tada skupljeno 5 tisuća potpisa građana te predano Odjelu za urbanizam i građenje, jer su investitori za gradnju mini hidroelektrana tražili urbanističku suglasnost koju im je Odjel za urbanizam poništio zbog peticije.

Također su na današnjoj konferenciji za medije kazali kako im nije jasno što je to što može investitora motivirati da onakav biser se uništava.

– Mi nismo protiv infrastrukturnih objekata, protiv razvojnih projekata, mi želimo da se zakonske mjere i procedure ispoštuju. Ako građani Bune i okolice kažu da je to dobro za njihovu zajednicu, mi kao ekološke udruge ćemo to prihvatiti, ali ako kažemo da smo skupili preko pet tisuća potpisa onda moramo znati da imamo problem u lokalnoj zajednici. Lokalna zajednica se mora pitati o svemu, jer mi tu živimo. Evidentna je činjenica da BiH već ostaje bez vodenih resursa. Oni koji žive kraj Bune znaju o čemu govorim, osobno živim kraj Bune i znam šta mi se ove godine dogodilo s bunarom – poručeno je.

-Trenutna saturacija kisikom na tom području iznosi oko 125 posto, izgradnjom tih mini hidroelektrana mogao bi se taj postotak multiplicirati i uvećati, te bi se u roku 48 sati mogle dogoditi katastrofalne posljedice. Na tom području imamo 22 ugrožene vrste, a to je samo jedan mali dio koji je vrlo bitan.  Ne borimo se protiv razvojnih projekata, ali želimo zaustaviti degradaciju toga područja – kazali su.

Na presudu su kažu dugo čekali, ali su je u konačnici dočekali, te se zahvaljuju svim organizacijama na pomoći.

Podijeli objavu