Podijeli objavu

Hrvatska stranka prava (HSP) kao i svi građani Grada Mostara s razočarenjem iščitavaju katastrofalna financijska i revizorska izvješća o stanju i poslovanju poduzeća u vlasništvu Grada Mostara

U pitanju su višemilijunski gubitci, i to mjereni u desetinama milijuna maraka te neostvarenih ili nerealiziranih projekata i planova koji kasne desetljećima. Grad Mostar je postao jedan od najvećih gubitaša u Hercegovini i jedan bezdan za gutanje novca, kako samih građana tako i međunarodnih projekata i donacija koje su većinom završile u privatnim projektima.

Nepostojanje izbora u Gradu Mostaru od 2008. godine je nešto što nije odgovornost samo lokalnih vlasti nego je to odgovornost i viših razina vlasti pa i samog Visokog predstavnika u BiH. Još uvijek se sjećamo bahatosti Wolfganga Petritsch, Peaddy Ashowna, Christian Schwarz-Schilling, te kratko Miroslava Lajčaka, a i sadašnjeg Valnetina Inzka. Svi oni su sudjelovali u devastaciji institucija i javnih poduzeća grada Mostara namećući Statut grada Mostara. Međutim, oni tu ne žive i su već umrli, njihova odgovornost je politička, dok je lokalnih dužnosnika i direktora javnih poduzeća krivična odgovornost. Dug od preko 17 milijuna maraka za Vodovod Mostar je prosto nevjerojatna. Zamislite, imate svu infrastrukturu, i besplatnu vodu, koju prodajete i napravite takve desetke milijuna duga. Pa to je teže uraditi nego poslovati s dobitkom. Cijene se određuju po slobodnom tržištu, a na tom tržištu ste monopolist, i opet u gubitku. Isti slučaj je i sa Parkovima, koji su zaduženi za odvoz i deponiju smeća te održavanje zelenih površina i nogostupa. Je li moguće da sva gradska poduzeća njih 28 koliko je u portfelju Gradske uprave, svi pa i Gradska ljekarna, bilježe negativne rezultate!? Roditelji plaćaju vrtiće više nego li u Zagrebu, a opet i vrtići teško da su solventni. Isti slučaj je i sa institucijama kulture koje možemo shvatiti da nisu profitabilna poduzeća i da im zarada nije cilj postojanja. Ipak i tu postoji iznimki, jer primjerice Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača ima dobre rezultate, jer ima dobru lokaciju i poslovne prostore, parking i iznajmljuje dvoranu za komercijalne koncerte i može poslovati sa dobitkom. Ostale galerije i kazališta bi trebala drugačiji pristup i novi oblik menadžmenta, kako bi mogli uopće raditi jer u protivnom će se zatvoriti.

HSP poziva nadležna tijela da krivično procesuiraju direktore i Upravne odbore koji su dopustili ovakve financijske dubioze poduzeća u vlasništvu Grada Mostara. Politička odgovornost je na strankama  koje su participirale ili nisu participirale 12 godina u Gradskom vijeću, i ona će se ocijeniti na izborima, dok je ona materijalna ili suštinska odgovornost točno propisana zakonom o gospodarskim društvima ali i samim ugovorima o radu.

Predsjednik GO HSP Mostar

                                                                                                                                    Mr.sci. Željko Asić

 

Podijeli objavu