Podijeli objavu

Do 24 popunjena mjesta na respiratorima mi uz pomoć kolega s drugih klinika možemo pokrivati bez ugrožavanja druge patologije i drugih bolesnika. Nakon te brojke, ugrožava se i druga patologija, kaže voditelj riječkog respiracijskog centra

Primorsko-goranska županija jučer je zabilježila 17 novih slučajeva koronavirusa na koji su trenutno pozitivne 122 osobe.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer se na liječenju nalazilo 15 bolesnika s dijagnozom COVID-19.

– U KBC-u Rijeka nalazi se 15 bolesnika koji se liječe od COVID-19. Deset ih je u Klinici za infektivne bolesti, a petero u respiracijskom centru od čega ih je dvoje na respiratoru. U četvrtak smo otpustili dvije bolesnice u dom za starije u Delnicama tako da se više niti jedan od korisnika delničkog doma ne liječi u riječkoj bolnici. Najmlađi bolesnik koji se liječi kod nas ima 39 godina, a najstariji 77, dakle prosjek godina sada je nešto niži i iznosi 59 godina.

Kapacitet Klinike za infektivne bolesti je 27 bolesničkih kreveta, a po potrebi te kapacitete širimo. Već su spremne druge klinike kao što smo u prvom valu imali pripremljenu Kliniku za otorinolaringologiju, a po potrebi ćemo i sada širiti naše kapacitete i na to smo spremni, kaže predstojnica Klinike za infektivne bolesti u KBC-u Rijeka prof. dr. Biserka Trošelj Vukić.

Riječka infektologinja upozorila je da od posljedica koronavirusa nisu pošteđeni mlađi ljudi te da je tzv. drugi val epidemije u bolnicu doveo veći broj mlađih osoba sa simptomima bolesti COVID-19.

– Od početka su ugroženi i mlađi ljudi, no činjenica je da trenutačno imamo u ovom valu više mlađih ljudi. Mjere su najvažnije, no nitko nije pošteđen virusa, ni mlađa ni starija populacija. Starija populacija je zasigurno najugroženija jer uz njihove kronične bolesti, ugrožava ih i njihova dob i podložni su bakterijskim infekcijama paralelno s virusnom infekcijom, upozorila je Trošelj Vukić.

Voditelj riječkog respiracijskog centra i predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alen Protić kaže kako je trenutačno u Centru na raspolaganju između 12 do 15 respiratora. Svako daljnje povećanje kapaciteta respiracijskog centra podrazumijeva uključivanje rezervnih kapaciteta koje prati i uključivanje dodatnih medicinskih timova.

– Do 24 popunjena mjesta na respiratorima mi uz pomoć kolega s drugih klinika možemo pokrivati bez ugrožavanja druge patologije i drugih bolesnika. Nakon te brojke, ugrožava se i druga patologija, drugi bolesnici kojima su potrebna intenzivistička mjesta, a to su mladi ljudi, žrtve prometnih nesreća, krvarenja i tumori.

Neodgovornim ponašanjem, nepridržavanjem mjera i nebrigom za drugoga, širi se virus i potencijalno se dovodimo u situaciju u kojoj se neće samo umirati od COVID-a, nego i zbog COVID-a, poručuje Protić.

Riječka bolnica trenutačno ima jednu od najnižih stopa bolničke smrtnosti od COVID-a u državi. Protić kaže kako su u skrbi oko najtežih bolesnika u odnosu na proljetni val učinjeni dodatni organizacijski iskoraci pa je u respiracijskom centru formiran odjel na kojem zajedno rade timovi intenzivista i internista. Oni skrbe o pacijentima koji nisu za liječenje na respiratoru, ali je njihovo stanje ozbiljno. Riječki respiracijski centar pokriva još i Istarsku i Ličko-senjsku županiju te tamošnje bolnice svakog pacijenta koji treba liječenje na respiratoru moraju slati na liječenje u riječku bolnicu.

Podijeli objavu